Naime, britanski su stručnjaci ustanovili kako konzumacija manje od 1,8 dl soka od cvekle može sniziti i sistolički i dijastolički pritisak kod osoba koje inače nemaju problema s pritiskom.

U prvoj su studiji ispitanici popili 100 ml, 250 ml ili 500 ml soka od cvekle, a njihov je pritisak uspoređen s pritiskom osoba koje nisu pile sok. Svi su ispitanici praćeni u kontroliranom okruženju cijeli dan. Tri sata poslije ispijanja soka, sistolički se pritisak spustio za 13 mmHg, a dijastolički 16,6 kod muškaraca koji su konzumirali 100 ml soka. Također, pritisak se spustio 22, tj. 18 mmHg kod osoba koje su popile 500 ml soka. 

U drugom su pokusu ispitanici pojeli kruh sa sokom od cvekle: oni koji su pojeli hljeb sa 100 ml soka crvene cvekle imali su 19 mmHg manji dijastolički pritisak te 24 mmHg manji dijastolički, dok su osobe koje su pojele hljeb s istom količinom soka crvene cvekle imale 17 mmHg niži dijastolički pritisak te 23 mmHg niži dijastolički pritisak.

"Rezultati ovih studija prvi su pokazali da je akutna probava soka od cvekle snizila krvni pritisak kod osoba koje nemaju problema s pritiskom. Na temelju rezultata pokusa sa hljebom, čini se da nitrati, a ne betalaini (koji cvekli daju njenu boju) igraju ulogu u snižavanju krvnog pritiska", objasnila je Julie Lovegrove, voditeljica studije.

Stručnjaci smatraju kako je za zdravstvene dobrobiti cvekle odgovoran nitrat, naime, ovo je povrće pravi rudnik nitrata koji se putem probave pretvaraju u nitrite i apsorbiraju u želucu.

Kada nitriti uđu u krvotok, dođe do sinteze dušikovog oksida – spoja ključnog za krvožilni sistem koji širi krvne žile te na taj način smanjuje pritisak. 

Prethodne studije su pokazale kako ispijanje ovog crvenog soka pojačava dotok krvi u mozak kod starijih osoba, što može pomoći u održavanju kognitivnih funkcija i zdravlja mozga. Stručnjaci su htjeli pokazati kako sok od cvekle pomaže kod perfuzije, tj. dotoka krvi u mozak. Ovo bi otkriće moglo znatno pomoći u borbi protiv senilnosti i Alzheimerove bolesti.