Odlučilo je 17 nutricionista

Ako želite da sačuvate zdravlje, onda sigurno već dobro znate da je ono što jedete jako važno.

No, u okeanu informacija često smo zbunjeni – dok neki stručnjaci neke namirnice proglašavaju riznicom zdravlja, drugi iste nazivaju otrovom. Zato je čak 17 nutricionista za Byrdie sastavilo svoje liste s najzdravijim namirnicama, a evo koje su se najčešće našle (i to na vrhu) njihovih spiskova.
1. Borovnice
“One sadrže 15 fitonutrijenata i svaki od njih je moćan antioksidans koji štiti svaki sistem u vašem tijelu”, objašnjava nutricionistica Michelle Babb i dodaje: “Antioksidansi štite naše ćelije, tkiva i mišiće i jako su važni za kardiovaskularno zdravlje i zdravlje mozga”.
Nutricionistica Dana James dodaje da borovnice takođe sadrže vlakna koja su važna za varenje i da su pune vitamina i minerala, uključujući željezo, magnezijum, cink, kalcij, kalijum i vitamine  A, C i K. Zahvaljujući ovom sastavu, one vam pomažu da očuvate zdrave kosti i pomažu u borbi protiv raka i srčanih bolesti.
2. Tamnozeleno lisnato povrće
Ova grupa povrća, u kojoj su špinat i kelj su niskokalorični i obiluju hranjivim sastojcima poput vitamina A, C i K, folata, luteina, željeza, kalijuma, magnezijuma te vlakana.
“Kelj sadrži veliku količinu antioksidanasa koji sprečavaju mnoge bolesti, a i smanjuje holesterol, pomažu održavanju zdravlja jetre i sistema za varenje te je odličan za detoksikaciju”, kaže nutricionista dr Scott Schreiber. ​
3. Avokado
Nutricionista Daryl Gioffre kaže kako je avokado bogat vitaminima K, C, B5 i B6 te da sadrži ključne minerale. Uz to je bogat vlaknima te održava zdravu probavu, dok masti koje sadrži avokado štite membrane ćelija.
“Kad su vaše ćelije zaštićene od slobodnih radikala, one bolje rade, a to znači ljepšu kožu, brži mozak i više energije”, objašnjava dr Gioffre.
Takođe, kako kaže nutricionistica Carolyn Dean, avokado sadrži više od 42 miligrama magnezijuma, minerala koji većini ljudi nedostaje.