Novi podaci

Treba guliti koru te detaljno prati voće i povrće s najviše pesticida, no nikako ga ne treba izbjegavati jer njihove zdravstvene dobrobiti nadmašuju štetnost hemikalija.

Unatoč pranju, na oko 67 posto voća i povrća ostat će tragovi pesticida, piše u izvješću neprofitne američke organizacije Environmental Working Group (Radna grupa za okoliš). U devetom godišnjem izvješću po redu stručnjaci su objavili popis voća i povrća u kojemu ima najmanje i najviše pesticida, piše Huffington Post.
Prema njemu, u kori jabuke se uvjerljivo nalazi najviše hemikalija, a slijede ih celer, cherry rajčice i krastavci. Među namirnicama s najmanje pesticida su kukuruz, luk i grašak, a rezultate studije je potvrdilo američko Udruženje za hranu i lijekove FDA, prenosi 24sata.hr.
Pesticide se povezuje sa zdravstvenim teškoćama, osobito s razvojnim problemima kod djece. Ipak, izloženost pesticidima nije dovoljno velik razlog da bi izbjegavali voće i povrće. Najbolje što možete učiniti je birati ono iz organskog uzgoja, savjetuju stručnjaci. Također, dobro je oguliti koru na voću i povrću, jer se time rješava većine hemikalija.
- Blagodati voća i povrća nadmašuju moguće negativne posljedice djelovanja pesticida- stoji u izvješću EWG-a.
Plodovi s najviše pesticida
Јabuke 
Celer 
Cherry rajčice
Krastavci 
Grožđe 
Ljute paprike 
Nektarine 
Breskve 
Krompir 
Špinat 
Јagode 
Paprike 
Kelj 
Tikvice
Plodovi s najmanje pesticida
Kukuruz 
Luk 
Ananas 
Avokado 
Kupus 
Grašak 
Papaja 
Mango 
Šparoge 
Patlidžan 
Kivi 
Grejpfrut 
Dinje 
Batat 
Gljive