Iako energetske pločice pomažu kod napornog treninga i vraćaju energiju, naučnici tvrde da su grožđice zdravija zamjena za njih.

One daju jednaku količinu energije kod vježbanja kao i energetske pločice, otkrilo je istraživanje Univerziteta Kalifornija-Davis.

Naučnici su ljude koji su trčali 4,8 kilometara podijelili u tri grupe. Prvoj su dali grožđice, drugoj energetsku pločicu, a trećoj vodu, piše Daily Mail. Oni koji su jeli grožđice i energetske pločice trčali su minutu brže od grupe koja je pila samo vodu, potvrdila je studija.

"Grožđice su odlična alternativa sportskim pločicama jer osim što daju energije, bogate su vlaknima i mikronutrijentima poput željeza i kalija. Također, za razliku od energetskih pločica nemaju umjetnog šećera, boja i okusa. Uz sve to, grožđice su i puno jeftinije od energetskih pločica",  istaknuo je nutricionist James Painter.

Prijašnja istraživanja potvrdila su da grožđice blagotvorno djeluju na zdravlje. Bogate su antioksidansima i sprečavaju nakupljanje holesterola, dok kalij pomaže u regulaciji krvi.