Istraživanje

Većina parova se pita da li imaju normalan seksualni život i koliko odnosa je dovoljno. Stručnjaci sa Instituta Kinsey pronašli su odgovor u novom istraživanju gdje kažu koliko seksualnih odnosa trebate imati u skladu sa svojim godinama.

Iznenadit će vas podatak da mladi ljudi, dobi između 18 i 29 godina, imaju u prosjeku seks 112 puta godišnje, što je u prosjeku dva puta sedmično. 
Osobe u dobi između 30 i 39 godina imaju 86 puta seks godišnje (1,6 sedmično), dok parovi u 40-im godinama imaju odnose 69 puta godišnje.
"Kako starimo tako se povećavaju šanse da obolimo od nekih hroničnih bolesti što negativno utječe na učestalost i kvalitet seksualnih aktivnosti", navodi se u studiji.
Iznenađujuće je što stručnjaci nisu istražili koliko seksualnih aktivnosti imaju ljudi stariji od 50 godina. Ranije istraživanje koje su sproveli naučnici s Univerziteta Manchester analizirali su komentare osoba dobi od 50 do 90 godina i zaključili da i ovi parovi uspijevaju održati seksualni život, uprkos zdravstvenim preprekama.