Promocija književnog stvaralaštva

Na kioscima širom Kosova, naredne nedjelje pojavit će se novi broj časopisa "IMZA", Udruženja književnika i stvaraoca na turskom jeziku, kojeg uređuje književnik Agim Rifat.

On dugi niz godina, sa svojim kolegama iz albanske, bošnjačke i romske zajednice, pokušava da otjera sivilo koje vlada u kulturi i ulaže napore u promociji književnog stvaralaštva na svim jezicima. Po tome je i specifičan njegov rad. Pored mnogobrojnih članaka i priloga iz oblasti književnosti, prvi u ovoj godini, časopis ,,IMZA“, tradicionalno promoviše stvaraoce na svim jezicima te kao i predhodnih godina, najboljima dodjeljuje priznanja. Za 2016. godinu, priznanje Pjesnik godine, pripalo je pjesniku Mustafi Baljeu, dok su nagrade za životno djelo dobili profesori Nimetullah i Tadžida Hafiz, ispred turske zajednice te profesor Saljajdin Krasniqi iz albanske zajednice. 
"Nagrade će dobitnicima biti uručene početkom sljedećeg mjeseca, na ceremoniji Udruženja književnika i stvaraoca na turskom jeziku i naše izdavačke kuće "IMZA". Bit će to dobra prilika da se družimo i pokažemo javnosti da jedino kultura, posebno književnost, gradi najbolje i najjače mostove", naglašava Rifat.
Ovaj veoma aktivni književni stvaraoc iz turske zajednice krajem prošle godine sa svojim saradnicima, bošnjačkim pjesnicima Mustafom Baljeom te Rasimom Kaplanijem posjetili su bošnjačko selo Grnčare i tako upriličili devetu po redu ediciju "Pjesnički susreti" i tako sa učenicima održali pjesnički čas. Pred njihovim učiteljima, nastavnicima i roditeljima, su najboljim recitatorima i mladim stvaraocima uručili i prigodna priznanja.
Zvaničnici Udruženja pisaca "IMZA", tim povodom podjelili su veliki broj knjiga školi u Grnčaru i na taj način učinili važan korak ka stvaranju biblioteke, koja čeka novu školsku zgradu.
A o stvaralaštvu pjesnika Mustafe Baljea, kako se ističe u saopštenju za javnost Udruženja "IMZA", govore mnoga širom poznata književna imena na Balkanu, poput Ferida Muhića, koji, među ostalim kaže: "Svježina lirskih metafora autentična je u mnogim pjesmama Mustafe Baljea. Ovaj pjesnik iz prelijepe Gore niti imitira, niti kopira, ne slijedi, niti se priključuje nekakvim uzorima i primjerima gdje nigdje pjesnik poput njega nije toliko kod kuće, kod sebe, tamo gdje mu je mjesto, kao u planini, u stepi, uz more ili tamo gdje je vječna uzvišenost svijeta izvan nas".
Džemaludin Latić:
"Da se nije pojavio ovaj autentični pjesnički glas iz Gore, trebalo bi  ga izmisliti. Toliko ljepote, toliko duše, toliko stradanja i bola, toliko samoće u jednom kraju 'na kraju svijeta' podno Šar-planine, ne može postojati bez svog lirskog objekta"...
A rahmetli Ismet Marković – Plavnik kaže:
"I u onim, navodno, jednostavnim poetskim slikama Mustafa Balje utemeljuje suvereno autorsko pismo, prepoznatljivo po samosvojnosti i originalnosti spojeva koji funkciniraju na njegov osoben način".
"Skoro u svakom časopisu "IMZA" izuzetnu pažnju posvjećujemo književnom stvaraštvu Bošnjaka Kosova gdje i objavljujemo poetske i prozne radove bošnjačkih stvaraoca poput; Vejsela Hamze, Sadika Idrizija, Izeta Kurtišija, Rasima Kaplanija, Miftara Adžemija, Fehmije Murati, Alije Džogovića, Uzeira Ajradinija i mnogih drugih, a njihove radove rado i prepjevam sa bosanskog jezika na turski, dajući mogućnosti da se mnogi čitaoci u Turskoj i tamo gdje se govori ovaj jezik, upoznaju sa njihovim stvaralaštvom. Naš slavljenik, pjesnik Mustafa Balje, nije izuzetak. Njegova poezija je često objavljivana tokom prošle godine, u skoro svakom broju našeg časopisa, i odaću tajnu da će već ove godine izdavačka kuća "IMZA" objaviti njegovu knjigu poezije ,,Leptiri po pločnicima“ na turskom jeziku. Posebno mi je zadovoljstvo što sam naporno radio na prepjevu njegove knjige koja je pravi književni dragulj. Ovom prilikom, pjesniku Baljeu, upućujem srdačne čestitke za dobijenu nagradu "Pjesnik godine" što će mu, vjerujem, biti podstrijek da radi i stvara što više...“, dodaje Agim Rifat.
Podsjetimo, novi časopis "IMZA", prvi u ovoj novoj kalendarskoj godini, pojavit će se na kioscima mnogih kosovskih gradova, po simboličnoj cijeni od jedan euro. Bez obzira na nedovoljnu podršku društva, "IMZA" kao izdavačka kuća, je dobar primjer da književno stvaraštvo svih zajednica na Kosovu, posebno u regionu Prizrena, ima perspektivu. Obzirom da Bošnjaci Kosova nemaju svoje novine, napori i angažman Agima Rifata i njegovoh kolega preko ovog "prozora u svijet", su za svaku pohvalu.