U okviru Međunarodnog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma DokuFest, Ministarstvo inostranih poslova Republike Kosovo, ujedno sponzor DokuFesta, u četvrtak je promovisalo tri knjige.

Promocija knjiga “Kosova in UNESCO“, “Faith in photography“ i “How we do soft power“ održana u “Kafe Theatre” u Prizrenu predstavlja institucionalni napor u promovisanju Kosova kroz opštu strategiju javne diplomatije.
Knjiga “Kosovo in UNESCO” odražava kulturne, socijalne, naučne i obrazovne karakteristike Kosova te nudi detaljan pregled značajnih važnih arheoloških znamenitosti koje su već pod zaštitom UNESCO-a, kao i one koje su predložene kao duhovno nasljeđe i koje zahtjevaju zaštitu. Ova knjiga je služila kao sredstvo za lobiranje tokom dužeg i efektivnog vremenskog perioda lobiranja MIP-a u Parizu za pristupanje Kosova UNESCO-u.
U završnoj fazi, neposredno prije opšteg glasanja i očekivanog prijema Kosova u ovoj organizaciji, MIP želi dijeliti dotične materijale sa širom publikom. 
Ovim povodom prisutnima se obratio zamjenik ministra inostranih poslova, Petrit Selimi, a među govornicima su bili i direktorka Britanskog savjeta, Arjeta Emra, kao i umjetnički direktor DokuFest-a, Veton Nurkollari.
Knjiga “Faith in Photography“ je zajedničko izdanje MIP, njemačke ambasade na Kosovu i desetine lokalnih fotografa koji su dokumentovali kulturne, vjerske i ritualne karakteristike iz svih krajeva Kosova. Većina fotografija u knjizi “Faith in Photography“ su proizvedene od materijala prikupljenog pod crticom #instakosova. Među njima su i fotografije koje su bile dio takmičenja za promovisanje vjerske raznolikosti na Kosovu, u organizaciji njemačke ambasade, kao i fotografije objavljene u španskom magazinu “OjodePez“ fotografa Andrew Testa.
S druge strane, knjiga “How we do soft power“ predstavlja narativnu publikaciju razvoja strategije i projekata digitalne i kulturne diplomatije MIP u saradnji sa Britanskim savjetom, Norveškom ambasadom i Britanskom ambasadom. Ova knjiga dokumentuje alternativne diplomatske aktivnosti Kosova u zemlji i inostranstvu.