U Rečanu je u prisustvu zamjenika premijera Republike Turske svečano otvoren aneks školskog objekta “Meto Bajraktari” koji je finansirala turska vladina organizacija “Tika”.

Svečanom otvaranju su pored zamjenika premijera Republike Turske Emrullaha İşlera prisustvovali i ambasadorica Songül Ozan, poslanici Parlamenta Turske, kao i gradonačelnik opštine Prizren Ramadan Muja u pratnji opštinskih direktora. 
Aneksom školskog objekta za čiju je izgradnju “Tika” izdvojila 230 hiljada eura, škola "Meto Bajraktari" u Rečanu je dobila dodatnih 600 kvadrata sa sedam novih učionica.
Zahvaljujući se na donaciji direktor škole Esad Kurejšepi je rekao da je aneks škole dar turskog naroda bratskom kosovskom narodu i njegovim naporima ka afirmaciji vrijednosti na kojima preferira civilizirani svijet.
“Jedini moguć i ispravan proces jeste da se obrazovanje razvija kao cjelina, bez obzira na kom nastavnom jeziku se ono odvija. Ovaj školski objekat sa izgrađenim aneksom ispunjava standarde za normalno izvođenje nastavno-obrazovnog procesa u nastavi na bosanskom jeziku“, rekao je direktor škole Esad Kurejšepi.
Zamjenik premijera Emrullah İşlerje rekao da je bilo dosta donacija podjednako važnih ali da je investiranje u obrazovanje djece najznačajnije.
“Vidimo da se pričaju različiti jezici na Kosovu. Albanski, turski bosanski... Ovo su naše različitosti ali su istovremeno i naše bogatstvo. Mi smo svi braća, u istom smo srodstvu. Mi kao Republika Turska ćemo uvijek biti uz vas, u teškim i u dobrim danima i uvijek ćemo biti podrška narodu Kosova“.
Gradonačelnik Prizrena Ramadan Muja se takođe zahvalio Republici Turskoj na ovoj donaciji.
"I ovom donacijom Republika Turska dokazuje da se zalaže za Kosovo, za sve Kosovare bez obzira na nacionalnu pripadnost. Ovaj aneks od 600 kvadrata je stvorio nove uslove za nastavu. U kompletiranju ovog objekta i školskog objekta učestvovalo je Ministarstvo obrazovanja i nadam se daljoj saradnji. Zahvaljujem se još jednom svima koji su ovome doprinijeli i od srca čestitam 23. april - Dan Turaka na Kosovu”, istakao je Muja.
Direktor Esad Kurejšepi je u izjavi za naš portal rekao da  dodatnim prostorom škola “Meto Bajraktari” u Rečanu može planirati i druga izdvojena odjeljenja viših srednjih škola u Prizrenu.
“Ubuduće se mogu planirati još neka izdvojena odjeljenja ekonomske, medicinske i tehničke škole, kako bi se pomoglo učenicima koji se ne  mogu upisati i koji ne mogu doći do željenih profila. Sada ova škola ispunjava uslove za izvođenje nastave u osnovnoj, nižoj srednjoj i višoj srednjoj školi“, rekao je Kurejšepi.
Od izdvojenih odjeljenja ovdje već devetu godinu postoji prirodni smjer Gimnazije "Gjon Buzuku“.
“Prošle godine je bio raspisan konkurs za izdvojeno odjeljenje Ekonomske škole, smjer hotelijerstvo, ali je konkurs kasnio pa nismo uspjeli upisati dovoljan broj učenika. Ove godine ćemo ponovo podnijeti zahtjev i nadamo se da će se upisati dovoljan broj učenika, a ovim aneksom za to imamo i uslove“, naglasio je Kurejšepi.
Aneksom školskog objekta sa sedam novih učionica nastava u ovoj školi će se ubuduće odvijati u jednoj smjeni.