Nakon upozorenja SAD-a

Upozorenje SAD-a svojim građanima da budu opezni tokom uskršnjih praznika na Kosovu, ministarka za integracije Vlora Çitaku je nazvala ”posljednjim upozorenjem”, dok je ministar za unutrašnje poslove Bajram Rexhepi rekao da je Kosovo ”preduzelo mjere po tom značajnom pitanju”, prenosi ”Koha ditore”.

Çitakuova je ovu ocjenu dala na ”Facebooku”, gdje je podijelila vijest koju je objavila Koha.net, o saopštenju Biroa za diplomatsku bezbjednost američkog State departmenta, a u kome se pozivaju američki građani na Kosovu da budu oprezni tokom uskršnjih praznika.
Saopštenje se zasniva na informacijama američke Ambasade u Prištini u vezi prijetnji hrišćanskim vjerskim objektima na Kosovu.
Ovo je prvi put da jedna interna američka organizacija upućuje ovakav poziv američkim građanima na Kosovu uoči jednog od najvećih hrišćanskih praznika kakav je Uskrs zbog ”povećanja islamskog ekstremizma na Kosovu, a posebno van Prištine”.
Ministar za unutrašnje poslove Bajram Rexhepi rekao je da pitanje koje je pokrenuo Biro za diplomatsku bezbjednost američkog State departmenta nije za široko javno mnjenje i da se radi o osjetljivom pitanju.
”Ne mogu da kažem šta ima i šta nema. To su osjetljive stvari sa kojima smo upoznati i u vezi kojih smo preduzeli mjere ali koje nisu za javnost”, rekao je za lajmi.net.
”Vijest je suviše crna i predstavlja suviše veliku mrlju za sve nas kao društvo i narod”, ocijenio je na svojoj stranici na ”Facebooku”, profesor za islamske studije Xhabir Hamiti.
”Ukoliko je mržnja u našoj zemlji i na našim prostorima dostigla taj nivo da i američki State department smatra da je opravdano da upozori svoje građane na oprez tokom uskršnjih praznika na Kosovu, zbog eventualne opasnosti koja može da im prijeti od osoba islamske vjere ali ekstremno orijentisanih, onda je to suviše crna vijest i prevelika mrlja za sve nas kao društvo i narod”, napisao je Hamiti.
Prema Hamitijvim riječima, ”nikada u našoj tradiciji nije bilo da gostima prijeti opasnost na našim ognjištima, a tim manje našem najjačem prijatelju i savezniku u najtežim vremenima i trenucima kroz koje je prolazio naš narod, onda kada su sve oči i sve nade bile uprte prema Bogu i prema SAD-u i njihovim saveznicima”.