Twitter odblokiran, YouTube ne

Erdogan se Ustavnom sudu žali da njemu i njegovoj obitelji društvene mreže krše prava i traži 17.000 eura.

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan potužio se Ustavnom sud da njemu i njegovoj obitelji društvene mreže krše prava, rekao je za Reuters jedan visoki dužnosnik njegova ureda, prenosi Hina.
Turska je u martu bila blokirala Twitter i YouTube, što je naišlo na međunarodnu osudu.
Turske je vlasti na odluku o blokadi potaknula audiosnimka koja je procurila u javnost, a koja navodno pokazuje korumpiranost Erdoganova užeg kruga. Erdogan tvrdi da su snimke montirane.
Twitter odblokiran, YouTube ne
Blokada Twittera ukinuta je početkomaprila jer je Ustavni sud odlučio kako takva odluka krši pravo na slobodu izražavanja, a Erdogan tvrdi kako je Sud pogriješio i traži preinaku presude.
YouTube je i dalje u Turskoj blokiran.
Reutersov visoki izvor kaže kako se Erdoganov odvjetnik Ustavnom sudu žali da ne može provesti sudsku presudu o skidanju sadržaja kojima se krše Erdoganova prava i zato traži pedeset tisuća turskih lira, odnosno 17.000 eura.
Turski su dužnosnici ovaj tjedan u Ankari razgovarali s predstavnicima Twittera, ali nije postignut dogovor o otvaranju turskoga ureda Twittera, niti o Twitterovu plaćanju turskih poreza, što su dva glavna zahtjeva službene Ankare.
Erdogan je nedavno optužio Twitter za utaju poreza, nakon što su na toj mreži objavljene snimke prisluškivanih telefonskih razgovora, koje bacaju sumnju na njegove najbliže suradnike u navodnoj korupcijskoj aferi.
"Twitter, YouTube i Facebook su međunarodne tvrtke osnovane radi dobiti. Twitter je istodobno i utajivač poreza. Pozabavit ćemo se time", najavio je Erdogan.