Hoxhaj: “Očekivao sam od bošnjačkih predstavnika i profesora prijedloge za koje konkretne smjerove su zainteresovani na Univerzitetu u Prizrenu. Pošto oni do sada to nisu uradili, mi ne možemo da otvorimo konkurs. U Turskoj su mi obećali profesore. Razgovarao sam i sa predsatvnicima Evropske komisije koji su u stanju da finansiraju profesore koji bi radili u nastavi na bosanskom jeziku“.

Ministri za obrazovanje Kosova i Albanije Enver Hoxhaj i Myqerem Tafaj nakon dvodenevnog sastanka u Prizrenu pozitivnim su ocjenili saradnju između dvije zemlje.

Obećali su nastavak upotpunjavanja. Kao najbolji primjeer iznjeli su Univerzitet u Prizrenu koji će, kako je kazao minisatr Hoxhaj, biti Univerzitet Republike Kosova, Republike Albanije, ali i zemalja u regionu. Osim sa Kosova i Albanije, očekuju studente i iz drugih susjednih zemalja.

Ministar Hoxhaj je na zaejdničkoj press konfernciji, kazao najpre da je za vreme mandata ove vlade i njegovog dolsaka na čelu ministartva sa osam broj studenata povećan na skoro 18 i po hiljada, ali da se neće stati na tome.

Što se Univerziteta u Prizrenu tiče ove godine zbog velikog intersovanja, sa 600 broj studenata biće udvostručen. Podsjetio je da na prvoj godini neće biti velikih ulaganja u izgardnji novih zgrada, potrebnih za norlalno funkcionisanje rada ove visokoškolske ustanove koja počinje sa radom 1. oktobra.

“U saradnji sa Republikom Turskom izvešćemo lakše renoviranje Edukativnog fakulteta i  srednje ekonomske škole koju smo dobili od prizrenske opštine. Kapitalne investicije će uslijedeti kada se pripremi Master plan za kamp univerziteta, kada uradimo projekat i od Valde dobijemo odluku o izgardnji Univerziteta od 2012. do 2016. godine, kazao je Hoxhaj dodavši da za početak ima zadovoljavajućih uslova za rad.

Minisatr Hoxhaj je ponovio da će ovaj Univerzitet biti regionalnog karaktera i da će se nastava izvoditi na alabsnkom, bosankom i turskom jeziku.  Upitan zašto ove godine nema ni jedan smjer na bosankom i turskom jeziku i kako to da nije primljen skoro ni jedan student iz ove dve zajednice ministar je kazao:

“Očekivao sam od bošnjačkih predstavnika i profesora prijedloge za koje konkretne smjerove su zainteresovani na Univerzitetu u Prizrenu. Pošto oni do sada to nisu uradili, mi ne možemo da otvorimo konkurs. U Turskoj su mi obećali profesore. Razgovarao sam i sa predsatvnicima Evropske komisije koji su u stanju da finansiraju profesore koji bi radili u nastavi na bosanskom jeziku“.

Albanski minsitar Tafaj  govoreći o konkretnoj saradnji u radu univerziteta je istakao:

“Mislim da glavno polje saradnje mogu biti profesori. Nama su kolege iz kosovskog ministarstva tražili profesore. Mi ćemo sastaviti plan profesora koji će dolaziti da ovdje rade.

Minsitar Hoxhaj je na kraju kazao da se Edukativni fakultet ne ukida, kao što je i ranije rečeno. Za ovu godinu nije dobio akreditaciju za upis novih studenata na albanskom jeziku. Generacijama na drugoj, trećoj i četvrtoj godini biće omogućeno da završe studije u Prizrenu. Zatražio je stoga od profesora da marljivo rade, da fakultet dobije akreditaciju i naredne godine bude u sastavu Univerziteta u Prizrenu.