U subotu je u Rečanu, u organizaciji Ministarstva regionalnog razvoja, održan javni skup sa mještanima Župe i Podgore.

Na ovoj posjećenoj aktivnosti inforamtivnog karaktera, bilo je riječi o regionalnoj podršci projektima infrastrukture i dodjeli grantova za razvoj privatnog poduzetništva. Prisutnima se, u svojstvu domaćina, obratio ministar Rasim Demiri, koji je izrazio zahvalnost prisutnima na brojnosti i pokazanom interesiranju za ovu aktivnost njegovog ministarstva.
Demiri je, između ostalog, govorio o važnosti ujednačenog ekonomskog razvitka svih regija na Kosovu, naglašavajući da će i ostale zajednice, pa i Bošnjaci, biti podržani.
"Naš osnovni cilj je otvaranje novih radnih mjesta. Iz tih razloga je neophodno podstaknuti ideje mladih poduzetnika i onih koji su ostvarili određene uspjehe tokom svog dugogodišnjeg djelovanja“, dodao je ministar Demiri.
Pojašnjenja o programu "Uravnoteženi razvojni program”, sa akcentom na podršku zainteresiranim mladim poduzetnicima, koji namjeravaju da pokrenu biznis, biznismenima i farmerima, iznio je Besim Kamberaj, v.d. stalnog sekretara u Ministarstvu regionalnog razvoja. On je naglasio da zainteresirani aplikacije mogu preuzeti sa zvaničnog sajta ministarstva te da prije krajnjeg roka za predaju projekata, 28. februara, mogu zatražiti dodatne informacije.
"Ovaj program ima dva dijela, prvi se odnosi na podršku regionima u infrastrukturi, dok se drugi odnosi na grantove za podršku poduzetništva. Ukupna vrijednost sredstava koja će biti stavljena na raspolaganje javnim subjektima i poduzetnicima je tri miliona i 500 hiljada eura", dodao je Kamberaj.
U diskusiju su se uključili i mještani Župe. Na jedno od pitanja prisutnih, na koji način će i u kakvom procentu biti izvršena podjela sredstava bošnjačkoj zajednici, ministar Demiri je odgovorio, da će Ministarstvo regionalnog razvoja, prije svega voditi računa o ravnomjernoj zastupljenosti regiona ali i svih zajednica kako bi se stvorio socio-ekonomski balans u svim regijama Kosova. On je, između ostalog, istakao da njegovo Ministarstvo neće dozvoliti da manjinske zajednice budu manje zastupljene od ostalih.
Nakon ovog skupa, svoja gledišta o pokrenutom projektu su iznijeli poduzetnici koji već duže vrijeme rade u različitim djelatnostima. Njihova su očekivanja da će ih resorno ministarstvo podržati u cilju jačanja njihovog biznisa.
Muso Salihi, privatni preduzetnik
"Spadam u red onih pionira, tj. onih prvih biznismena koji su počeli sa privatnim biznisom još početkom 90-ih godina prošlog vijeka kada sam počeo raditi kao privatni preduzetnik u proizvodnji stakla. Što se tiče ove debate, ona je prošla na visokom nivou s obzirom da je u pitanju Ministarstvo koje vodi računa o biznisu te su oni, po meni, pošli pravim putem time što će ponuditi biznismenima nova investiranja. Ja se nadam da će kriterijumi biti dostupni svima onima koji imaju mogućnosti da napreduju u svom biznisu te se nadam da će svi zainteresirani iskoristiti ovu priliku i da će sa svojim projektima biti u mogućnosti da konkurišu za dobijanje nekog od tih grantova te ću, najvjerovatnije, i ja biti jedan od onih koji će proslijediti svoj projekat pomenutom Ministarstvu".
Ministarstvo za regionalni razvoj organizuje ovakve i slične debate u mnogim kosovskim gradovima, a sljedeća je u Prizrenu, u Sali opštine Prizren, u četvrtak, 1. februara.