Pictures of the Day: 28 August 2017

Fotografija kosovskog fotografa Harisa Alije je izabrana za foto dana u prestižnom britanskom listu "The Telegraph".

Fotografija je, pored Telegrapha, objavljena i na portalima "Getty Images" i online listu "Seattle Post-Intelligencer".

Na fotografiji Harisa Alije predstavljena je viševjekovna tradicija karakterističnog šminkanja mlade pred udaju, preneta sa generacije na generaciju u Donjem Ljubinju, bošnjačkom selu podno Šar planine u prizrenskoj opštini na jugu Kosova.

Ovo je neobičan način šaranja mlade i rijetko se može drugdje vidjeti. Na lice mlade stavlja se više slojeva boja, počevši od “belila”, onda ide dosta jaka plava, crvena i zlatna boja.

Etnolozi pojašnjavaju da tri zlatna kruga, simbolizuju životne cikluse, povezane jedan sa drugim sa zlatnim putevima prolaska kroz život. Unutrašnji crveni krugovi su simboli plodnosti, odakle su rođene crvene i plave tačkice, željeći joj zdravu i srećnu porodicu.

Danas je ova tradicija šarenja mlade na ivici izumiranja, jer samo nena Azizi Šefitagić, 65-godišnjakinja nastavlja da priprema buduće nevjeste na autentičan i nepromjenjen način.

Pouzdano niko ne zna da kaže odakle ni od kada potiče ovakav način šminkanja mlade, ali smatra se barem da je 200 godina stara tradicija.