Nepriznavanjem diploma stečenih u državama u okruženju, mnogi penzioneri na Kosovu gube po 60 eura mjesečno.

Sadrija Bajra, poznati kulturni radnik iz Ljubižde kod Prizrena, među onima je koji već duže vrijeme bezuspješno traži pravdu, nezadovoljan obračunom penzija od strane vladinih institucija. Posebno je nezadovoljan Uredbom o penzijskom, invalidskom osiguranju i staranju, od aprila 2005. godine, koja ga, kako tvrdi, ne priznaje kao diplomiranog profesora tehničkog obrazovanja i svrstava kao radnika sa završenom srednjom školom.
Profesor Bajra ima radni staž od 43 godine, i svrstan je među onima koji su sa radnim stažom od 15 godina.
Kategorizacija koja je na snazi od prošle godine, prema Bajri, degradira i ponižava njegov minuli rad i stečeno zvanje.
Ovaj zakon, prema njemu, mora biti promijenjen. Bajra je ujedno uputio apel svim sadašnjim i budućim penzionerima koji su diplomirali, magistrirali ili doktorirali u vremenskom periodu od 1. januara 1991. do 1. januara 2000. godine, da podignu, kako je naveo, glas protiv diskriminacije i nepravde u režiji Vlade Republike Kosova. Njegov dodatni razlog ogorčenja je i to što mu vlasti ne priznaju ni diplomu profesora. Prema aktuelnom zakonodavstvu na Kosovu, diplome koje su stečene u Srbiji, od prvog januara 1991. godine i nadalje, nisu validne. Za naš web-portal, profesor Bajra, između ostalog, ističe:
"Ovo je veliki problem kod onih žitelja Kosova koji su u penziji, a završili su visoko obrazovanje u državama u regionu. U mom slučaju u Srbiji. Kao diplomirani profesor sam u prosvjeti radio čitave 43 godine. Po mom mišljenju, a vjerujem da to dijelim sa mojim kolegama penzionerima, da smo dali ogroman doprinos našoj mladoj državi, u oblastima kulture, obrazovanja, medicine i mnogim drugim društvenim aktivnostima te da zaslužujemo da svoje penzionerske dane provedemo u miru. Zasluženo smo zaradili svoju mirovinu. Meni je, primjera radi, nepravedno, za godinu dana, od kada sam penzioner, oduzeto oko 700 eura ili po 60 eura mjesečno. Ne priznaju mi profesorsku diplomu iz 1991. godine, stečenu na Univerzitetu u Čačku. Sa druge strane je interasantna činjenica da su te uredbe i zakone donijeli, praktično, naši bivši učenici. Oni nam se odužuju kako ne zaslužujemo”, rezigniran je Bajra, koji dodaje da je ta uredba Ministarstva za rad i socijalno staranje diskriminirajuća.
"Možete sami zaključiti koliko pomenuto Ministarstvo novca od mene i još od oko, koliko sam čuo 200 njih iz Prizrenskog regiona,,dobija“. To je naš teško zarađeni novac. Sa druge strane se, ministar za rad i socijalno pitanje Abrashi, prije par mjeseci javno na kosovskim medijima, hvalio da u budžetu pomenutog Ministarstva ima preko 10 miliona eura. Postavljam pitanje odakle toliko para” – dodaje Bajra, koji je tužio pomenuto Ministarstvo.
"Predao sam tužbu Osnovnom Sudu u Prištini, 12. novembra prošle godine i još čekam odgovor. Penzioneri su, po meni, postali moneta za potkusurivanje svih onih koji ne žele lijepu budućnost ovoj zemlji. Ne znam više kome da se obratim i od koga da tražim pomoć. Apelujem na predstavnike u Skupštini Kosova da podnesu amandman kojim bi se stalo na put kršenju ljudskih i moralnih prava penzionerima, koji imaju diplome fakulteta stečenih u državama u regionu. Korigovanjem ove uredbe, odbranili bi prava i budućim penzionerima”, naglašava Sadrija Bajra.
U zapadno-evropskim državama pred penziju, kako ističe Bajra, svakom penzioneru se daje otpremnina u visini tri prosječne plate.
Mi, kosovski penzineri, jednom nogom smo u grobu, a jednom van njega. O takvim otpremninama možemo samo da sanjamo", kaže Bajra.
Ovaj razočarani penzioner iz Prizrena, u ime još mnogih drugih, postavlja pitanje, da li su penzioneri Kosova, građani drugog reda.
“Velika je bruka i sramota za pomenuto Ministarstvo ali i za samu Vladu Kosova što nas diskriminira i zakida naše penzije”, podvlači Sadrija Bajra, inače doajen kulture, tradicije i umjetnosti Bošnjaka Kosova.