Pod pokroviteljstvom Vlade Republike Kosovo, a u okviru obilježavanja proslave "Dana Bošnjaka Kosova", jučer su u Rečanima održani Pjesnički susreti, značajni projekat iz kulture koji je upriličen od strane NVO "Bošnjačkog intelektualnog kruga" (BIK).

Ismail Ramović, direktor BIK-a je, obraćajući se prisutnim pjesnicima i ljubiteljima poezije, istakao da je ovo četvrto druženje bošnjačkih pjesnika i izrazio nadu da će postati tradicija i da se neće prekinuti.
"Da ljudi od pera imaju svoj dan, da nastave da stvaraju i obogaćuju svojim pjesničkim dostignućima bošnjačku baštinu poezije, rekao je Ramović na otvaranju susreta.
Uz miozvuke prepoznatljive frule virtuoza, pjevača Hašima Pandže, narodnog instrumenta sa kojim su mnogi, družeći se sa Šar-planinom rasli, nizali su se stihovi pjesnika: prof. dr. Sadika Idrizija (Božanska jazija), Mustafe Balje (Potpuni mir), Uzaira Ajradinija (Orfej), Arifa Haljitija (Ko će platiti), Rešata Fazli (Ja sam tu pored tebe), Ćemailja Kurtišija (Ne tuguj dječače) i drugih, a kazivanjima svojih pjesama i pjesama afirmisanih pjesnika pridružili su se i mladi stvaraoci i ljubitelji poezije. 
Među gostima nalazio se i Agim Rifat, predsjednik "Udruženja pjesnika i književnih stvaralalaca na turskom jeziku", koji je recitovao svoju pjesmu "Dani Bošnjaka su moji dani", izazvavši zasluženi aplauz prisutnih. Kazavši da se najljepše osjeća među Bošnjacima.
"Bošnjaci su zadnjih godina izgubili zaista velike pjesnike -  Vejselja Hamzu, Azira Kulićija, Aliju Đogovića, koji su zaista bili naši pjesnički velikani. Bitno je da se kreće, da ima novih objavljenih knjiga koje se najčešće finansiraju od samih autora", kaže pjesnik prof. dr. Sadik Idrizi.
Pjesnik Uzair Ajradini smatra da se "naša pisana riječ sa ovih prostora slabo čuje u svijetu".
"Mala smo zajednica, a još nam je potrebna i viza da bismo došli do naše matice, što je neprimjereno u svijetu, što čini slabu suradnju i između nas pjesnika i književnika".
Pjesnik Arif Haljiti je primjetio da "ima mladih talenata koji izranjaju iz anonimnosti i kojima je potrebna podrška starijih kolega".
Inače je i ove godine prisustvo slikara Admira Jonuzija i Vezirke Haljiti, uz njihovih slika, uveličalo ovaj mali ali odabrani skup.
Svakako da iz razgovora sa pjesnicima prositiče konstatacija da su ovakve vrste pjesničkih susreta veoma bitni i neophodni zarad podizanja svijestii mladih pjesnika u cilju pružanja podrške na njihovom putu pjesničkog sazrijevanja.