Kulturno-umjetničko društvo "Šarski Behar", trećeg dana bajrama, u Domu kulture u Prizrenu, održalo je koncert u povodu ovog najvećeg praznika muslimana. Ovogodišnje tradicionalno druženje bilo je posvećeno sjećanju na Srebrenicu te dolasku bošnjačke dijaspore u zavičaj.

Uz sam početak ovaj program je pozdravio predsjednik Odbora Islamske zajednicu u Prizrenu, Lutfi ef. Balluk, dovu palim šehidima Srebrenice i Kosova, proučio je Anel ef. Avdija, imam džamije u Grnčaru, dok je Edis Jonuzi, moderator programa, čitao odlomke iz knjige "I ja sam iz Srebrenice", autora Fikreta Hodžića.
U prvom dijelu programa, članovi horske sekcije KUD-a "Šarski Behar“ predvođeni koreografom Imranom Sagdati, sa vršnjacima, polaznicima mekteba Uhud-džamije, koje poučava Elvir ef. Karadži, publici u se predstavili vjerskim programom, gdje su učeni ajeti iz Kur'ana te su izvođene ilahije.
U drugom dijelu programa, članovi društva su se prestavili spletom igara, dok je specijalni gost ovog koncerta, na kojem su osim ministra Rasima Demirija, među ostalima gostovali predstavnici Turskog bataljona KFOR-a, bošnjačka dijaspora te zvaničnici vjerskog i javnog života grada Prizrena, bio popularni pjevač Šaćir Ameti.
Predsjednik društva "Šarski Behar“, Edis Mustafi je izrazio zadovoljstvo što je ovogodišnji bajramski koncert, između ostalog, posvećen 20. godišnjici Srebreničkog genocida te bošnjačkoj dijaspori.
"Ovim koncertom smo željeli da spojimo tri događaja, da se sjetimo srebreničkog stradanja, da obilježimo bajramske blagdane te da poželimo dobrodošlicu našima iz dijaspore, koji tokom jula i avgusta, dođu da posjete svoj zavičaj“, naglasio je Mustafi, zahvaljujući se svima onima koji su pomogli realizaciju ovog vjersko-kulturnog programa, posebno dijaspori iz Švicarske.
Na kraju ovog bajramskog druženja, u holu Doma kulture, aktivistkinje Šarkog behara, svim gostima prezentirale su i ponudile su specijalitete iz prizrenskog kraja, spremljeni prema tradiciji Bošnjaka ovog podneblja.