Nedostatak udžbenika u nastavi na bosanskom

Ministarstvo obrazovanja zakonski nije u obavezi da obezbijedi udžbenike za srednje škole. Ali, od naredne, 2015. godine i srednje obrazovanje će biti obuhvaćeno pod obaveznim i onda ćemo biti u mogućnosti riješiti ovaj višegodišnji problem koji prati nastavu na bosanskom jeziku, rekao je za Radio Kosovo 2 - program na bosanskom zamjenik ministra obrazovanja Usmen Baldži.

I ova školska godina u nastavi na bosanskom jeziku započela je sa istim problemom, nedostatkom udžbenika. Kada je riječ o osnovnom obrazovanju taj problem je manji jer je Ministarstvo obrazovanja uspijelo da obezbijedi skoro svu neophodnu literaturu osim pojedinih udžbenika iz nacionalne grupe predmeta gdje i dalje nisu kompletirani svi udžbenici.
Međutim, problem je daleko veći u srednjim školama gdje još nema ni jednog odštampanog udžbenika. Zbog toga su profesori a i sami učenici primorani da se na razne načine snalaze kako bi pribavili literaturu a koja se u najvećoj mjeri poklapa sa kosovskim planom i programom. Profesori su često primorani da  određene nastavne jedinice diktiraju učenicima i na taj način nemaju dovoljno vremena za predavanje i objašnjavanje lekcije. A zbog takve situacije najviše trpi kvalitet nastave i sami učenici.
Da je zaista teško pratiti nastavu bez neophodne literature potvrđuju i učenici sa nastave na bosanskom jeziku.
Melvin Jašarević je maturant mitrovačke gimnazije "Frank Bardhi", koji kaže da već od 10. razreda nastavu pohađa bez udžbenika.
"Nedostatak udžbenika za nas predstavlja veliki problem jer smo sve lekcije morali da zapisujemo, pri tom nismo imali dovoljno informacija o oblasti koju obrađujemo. Mislim da je u udžbeniku gradivo opširnije, bolje je objašnjeno. Osim diktiranja, ponekad kao izvor informacija koristimo i internet", kaže ovaj srednješkolac.
Enis je učenik 9. razreda Osnovne Škole "Bedri Gjina" i od ukupno 14 predmeta koliko je zastupljeno u 9. razredu on ima samo udžbenike za šest predmeta i takođe kaže da je na taj način teško pratiti nastavu.
"Bez literature je teško pohađati nastavu. Ne vjerujem da će ovaj problem biti riješen jer iz ministarstva nam svake godine obećavaju da će se situacija popraviti, međutim i dalje je stanje isto", kaže Enis.
U nedostatku literature na bosanskom jeziku, profesori često korite alternativne načine putem kojih pokušavaju da učenicima približe lekciju iz određene oblasti. Tako, profesorica matematike i hemije u gimnaziji "Frank Bardhi" u Mitrovici, Emina Džemajlji kaže da često prevode udžbenike sa albanskog jezika.
"Prevodimo udžbenike sa nastave na albanskom jeziku i na taj način pokušavamo da djeci približimo plan i program. Zatim, koristimo i udžbenike iz regiona i vršimo kombinacije te se i tako snalazimo", kaže profesorica Džemajlji.
A profesor Nebija Aljilji iz Prizrena, koji je inače i predsjednik udruženja prosvjetnih radnika u nastavi na bosanskom jeziku "Edukator", kaže da se ovaj problem sa udžbenicima u što skorije vrijeme treba riješiti.
"I poslije 15 godina od osnivanja nastave na bosanskom jeziku mi nemamo udžbenike. Ovakvo stanje u izuzetnoj mjeri utiče na kreativnost ne samo nastavno-obrazovnog procesa nego i na kreativnost nastavnika koji pokušavaju da odgovore nastavnom planu i programu usvojenom od strane Ministarstva obrazovanja. Ovim putem apelujem na sve relevantne institucije da se uozbilje, s obzirom da se problemi u nastavi na bosanskom jeziku iz godine u godinu akumuliraju i bez nagoveštaja da će se u neko dogledno vrijeme riješiti. Mi smo kao udruženje 'Edukator' pokušali da riješimo taj problem. Pokušali smo da uspostavimo vezu sa institucijama Republike Bosne i Hercegovine ali smo nailazili na određene političke prepreke u koje ne želim da zalazim ali smatram da i političari mogu u mnogome doprinijeti u rješavanju ovog problema", zaključuje Aljilji.
Sa druge strane, iz ministarstva za obrazovanje kažu da kada je riječ o osnovnom obrazovanju, problem sa udžbenicima je riješen. Zamjenik ministra obrazovanja Usmen Baldži u izjavi za Radio Kosovo kaže da jedino nedostaje udžbenik iz Historije za 8. i 9. razred ali da će se i za te udžbenike raspisati konkurs.
"Svi udžbenici predviđeni planom i programom izrađni od strane Ministrstva obrazovanja su podijeljeni, odnosno, podijeljeni su u onom broju u kakvom su traženi od strane opštinskih direktorijata za obrazovanje. Međutim, ima kašnjenja zahtjeva od strane direktorijata zbog toga što se često nastavnici nalaze na odmoru u vrijeme kada se pravi evidencija broja neophodne literature, ali u hodu i to ispravljamo. Osim Hisotrije za 8. i 9. razred, svi ostali udžbenici su zastupljeni. Mi stalno raspisujemo konkurs ali nemamo autora koji bi izradio udžbenik Historije", rekao je Baldži.
On ističe da je ove godine završen i udžbenik iz muzičke umjetnosti i da je jedino ostalo na izdavačkim kućama da podjele te udžbenike, što će uslijediti narednih dana.
"Što se tiče udžbenika za srednje škole, tačno je da u nastavi na bosanskom jeziku nema udžbenika izrađenih od strane izdavačkoh kuća na Kosovu, jer ministartvo ne izrađuju udžbenike za srednje škole. Mi nemamo Zavod za udžbenike, imamo izdavačke kuće koje na konkursu biraju autore. Pošto je za štampanje udžbenike za manjinske zajednice ekonomski neisplativo, onda mi kao ministartvo biramo autore i plaćamo autorstvo. Ali za srednje škole nemamo udžbenike jer je to veći problem. Imamo veći broj smjerova, a nemamo ni dovoljan broj ljudi koji bi izradili te udžbenike. Ministarstvo obrazovanja zakonski nije u obavezi da obezbijedi udžbenike za srednje škole. Ali, od naredne, 2015. godine i srednje obrazovanje će biti obuhvaćeno pod obaveznim i onda ćemo biti u mogućnosti riješiti ovaj višegodišnji problem, koji prati nastavu na bosanskom jeziku", zaključuje Baldži.