Nakon digitalizacije

“Sa rješavanjem nekih tehnoloških pitanja, sljedeće godine ćemo otvoriti i RTK 3 za ostale nesrpske zajednice na Kosovu”, izjavio je generalni direktor RTK-a, Mentor Shala, nakon sastanka sa zastupnicima Koalicije Vakat, Rasimom Demirijem i Dudom Balje.

Zastupnici Koalicije Vakat Rasim Demiri i Duda Balje, su novom generalnom direktoru RTK-a Mentoru Shali, čestitiali imenovanje, dok su u prisustvu glavnog i odgovornog urednika programa manjinskih zajednica Rabishom Muhaxheri, ispred bošnjačke zajednice uputili zahtjeve u cilju omogućavanja većeg prostora na javnom servisu te rješavanje nekih kadrovskih pitanja.
Generalni direktor RTK-a, Mentor Shala, nakon sastanka sa zastupnicima je kazao da će rješavanjem nekih tehničkikih pitanja, biti otvoren i RTK3.
“Imali smo veoma prijatan razgovor sa zastupnicima iz bosnjacke zajednice. Čuli smo njihove primjedbe i zahtjeve i mogu da istaknem da su njihovi zahtjevi opravdani. Razgovarali smo o mogućnostima otvaranja RTK 3, koji je predviđen na osnovu Zakona o javnom servisu RTK-a. Mi poštujemo taj zakon i u skladu sa tehnološkim kretanjima ćemo se zalagati da se otvori i Treći Kanal RTK-a, za ostale nesrpske zajednice. Ali zato nam je potrebna institucionalna pomoć. Oba zastupnika su nam obećala da će se lično založiti za rješenje ovog pitanja. Zajedničkim zalaganjem, ukoliko idemo ovim tempom, mislim da ćemo sljedeće godine otvoriti Treći kanal RTK-a.
Preuzeli smo i obavezu da ćemo zajednički raditi u cilju ispunjenja svih potreba bošnjačke zajednice”, rekao je Shala.
“S obzirom da smo mi predložili amandman o Trećem kanalu u okviru RTK koji je usvojen u Skupštini, veoma nas raduje informacija generalnog direktora RTK da se već od septembra može razgovarati o uvođenju Trećeg kanala za ostale nesrpske zajednice na Kosovu”, rekao je Rasim Demiri, zastupnik u Parlamentu Kosova.
Otvaranjem Drugog kanala u okviru RTK, koji je Ahtisarijevim planom predviđen za srpsku zajednicu, i ostale zajednice dobijaju 15 posto medijskog prostora.
"Bošnjačka, kao i ostale zajednice ovim dobijaju dodatni prostor i u okviru ovog kanala, za čije će potrebe biti upošljeno još najmanje dva Bošnjaka, rekao je Demiri. 
Zastupnica Duda Balje je izrazila zadovoljstvo što će se digitalizacijom RTK stvoriti uslovi za otvaranje Trećeg kanala RTK.
“Digitalizacija će koštati oko 5 milona eura  a nakon toga biće potrebna sredstva za održavanje našeg kanala koja će se u prvih par godina izdvajati iz centralnog budžeta Kosova, dok se ne stvore uslovi za stvaranja sopstvenih sredstava, putem marketinga RTK 3. Sredstva koja će biti potrebna, po riječima direktora, iznose oko milion eura.
Zahtjevali smo da se vrijeme emitovanja, tačnije repriziranja emisije “Mostovi” prebaci u period vikenda, najverovatnije subota, s obzirom da sada ide u terminu kada su ljudi još na poslu, 15 časova, rekla je Duda Balje i dodala da imaju obećanje direktora RTK da će uskoro redakcija na bosanskom dobiti još jednog uposlenika.
Ovo je prva zvanična posjeta bošnjačkih zastupnika menadžmentu RTK-a, nakon imenovanja Mentora Shale, za novog generalnog direktora ove medijske kuće.