Ima svega...

Incidenti poput onog koji se dogodio protekle nedjelje kada je harpun jednoj Brazilki probio lobanju, nisu toliko rijetki i o njima smo već izvještavali. Donosimo pregled najintrigantnijih ovakvih događaja.

Za vas smo izdvojili pregled nekoliko neobičnih priča kada su liječnici iz ljudskih tijela vadili razne predmete, a pacijenti čudom preživjeli.
1. Radnik pao na šipku
Francisco Barroso (47), građevinski radnik iz Brazila preživio je nevjerovatnu nesreću na radu kada mu je vrat probila metar dugačka čelična šipka. Dok je radio na jednoj građevini pao je s tri metra visine na čeličnu šipku koja je virila iz betona. Radniku je pomogao kolega koji je odrezao oba kraja šipke prije nego je došla hitna pomoć. Barroso je prema riječima kolega, s njima čitavo vrijeme normalno razgovarao. Kada je došao u bolnicu nije osjećao bol niti je imao vrućicu. Šipka je uspješno odstranjena.
2. Progutala nož
Bivša bulimičarka iz Atlante svojim je prijateljima htjela pokazati kako više ne boluje od bulimije te ne povraća nakon obroka. Ispričala je kako je stavila nož u usta, međutim u tom ju je trenutku nešto nasmijalo i ona je oštri predmet slučajno progutala. Da se nož nalazi u njeznoj utrobi pokazale su i rendgenske snimke. Doktori su pacijenticu odmah podvrgnuli endoskopskom zahvatu, u kojem joj je uklonjen nož iz jednjaka bez ikakvih komplikacija.
3. Harpun ušao iznad oka izašao na tjeme
Tinejdžer s Floride, Yasser Lopez, proboden je harpunom od gotovo jednog metra. Bio je pri svijesti i tokom operacije te je komunicirao s liječnicima. Harpun koji je ušao iznad desnog oka, a izašao na tjemenu nije ostavio nikakve teže posljedice na njegovo zdravlje. 
4. Čavao ispalio sebi u srce
Amerikanac Dennis Hennis slučajno je sebi ispalio čavao od 10 centimetara u srce. Čavlom se upucao dok je sa sinom bio na susjedovom krovu. Pištolj je zapeo i Dennis ga je počeo čistiti ne bi li ga otkočio i tada mu je pištolj ispalio čavao u prsa, tačno u srce. Čavao mu je prošao kroz desnu klijetku koja štiti pluća krvlju i Dennis je ubrzo dobio srčani udar. Srećom, brzo je prebačen helikopterom u bolnicu te se oporavio nakon uspješne operacije. 
5. Šipka u lobanji
Jedan je kineski radnik pao na čeličnu šipku koja mu se zabila 15 centimetara u lobanju i preživio. Šipka mu je ušla u lubanju kroz čeljust, a operacija da se izvadi iz glave tog 22-godišnjeg radnika trajala je punih pet sati. Operacija je uspjela, a šipka debljine 1,2 centimetra je uklonjena iz glave.
6. Saobračajna nesreća
Indijac Supratim Dutta vozio se u taksiju koji je naletio na zgradu u izgradnji. Pri tom se u njega zabila šipka te mu probila slezenu, želudac, dijagfragmu i slomila rebro. Srećom, srce nije ni okrznula. Nakon nesreće Dutta je bio pri svjesti, a dok je čekao na operaciju mobitelom je nazivao roditelje i prijatelje. Uslijedila je trosatna operacija u bolnici u New Delhiju tokom koje su mu hirurzi uspješno odstranili šipku. 
7. Probio glavu harpunom
34-godišnji Bruno Barcello iz Brazila 'igrao' se harpunom te si je uslijed toga slučajno probio glavu. Međutim tek je sljedeći dan zatražio liječničku pomoć. Liječnici su ostali šokirani prizorom koji su vidjeli. Srećom prošao je bez ikakvih neuroloških posljedica.
8. Liječnici u glavi zabunom ostavili metalnu šipku
I Britanac Donovan McGowan u glavi je imao komad šipke, ali sve zbog liječničke greške tokom operacije. Nakon hirurškog zahvata kojem je bio podvrgnut nakon operacije ostala mu je kvrga na čelu ispod koje se skrivala metalna šipka duga 10 centimetara. Nekoliko mjeseci nakon operacije otišao je na skeniranje glave pri čemu je otkriveno da se u njoj nalazi komad šipke. Šipka je potom iz glave uspješno odstranjena.