Čudni neki zakoni

Internet stranica Global Visas sačinila je listu od deset najčudnijih zakona u svijetu koji turiste mogu koštati mnogo novca ukoliko ih ne poznaju.

Hranjenje golubova
Ukoliko se nađete na trgu Svetog Marka u Veneciji nemojte hraniti golubove. Naime, odlukom gradskih vlasti, a u cilju smanjenja broja golubova i štete koju prave na historijskim znamenitostima tog grada, izričito je zabranjeno hranjenje golubova. 
Vožnja bez dovoljno goriva
Na autoputevima u Njemačkoj izričito je zabranjena vožnja motornih vozila ukoliko u rezervoaru nemate dovoljno goriva. Vozači, budite oprezni!
Vožnja u sandalama
Voziti automobil u sandalama nije preporučljivo, a ukoliko vas španska policija uhvati za volanom u sandalama, bit ćete krivično gonjeni. 
Uriniranje na plažama
Portugalske vlasti odlučili su zabraniti uriniranje na plažama kako bi ih održali čistima. Kako policija uočava prijestupnike u ovom slučaju, ostaje misterija.
Pljuvanje 
Pljuvanje je omraženo u svim svjetskim gradovi. U nekima od njih, poput prijestolnice Katalonije Barceloni, ukoliko vas tamošnja policija opazi da pljujete po ulici, vrlo vjerovatno ćete platiti kaznu. 
Nošenje visokih potpetica
U zaštićenim historijskim mjestima kao što je grčki Akropolis, izričito je zabranjeno nositi visoke potpetice kako ne bi došlo do oštećenja kamena.
Vožnja automobila sa upaljenim svjetlima
Zakon u Danskoj nalaže vožnju automobila sa upaljenim svjetlima bez obzira da li je noć ili dan. 
Žvakanje žvaka
Dok neki smatraju da je žvakanje žvaka znak lošeg bontona, u Singapuru su odlučili krivično goniti sve one koje uhvate u žvakanju ukoliko žvaka nije medicinski preporučena.
Jedenje tokom Ramazana
U Ujedinjenim Arapskim Emiratima morate strogo poštovati zakone kada je riječ o konzumiranju hrane tokom svetog mjeseca Ramazana je u toku posta izričito zabranjeno jesti na javnim mjestima.
Gaženje novčanica
U Tajlandu se gaženje novčanica sa likom kralja smatra velikom uvredom i kriminalnim činom.