Teško da je seksi po današnjim mjerilima, ali donji veš pronađen u ostavi ispod poda zamka Lengberg, iz 15. vijeka, u istočnom Tirolu, u Austriji, ipak je zapanjio istoričare svojom oskudnošću.

Osim toga, pronađene gaćice i brushalteri veoma se razlikuju od uobičajenih predstava o tome šta su dame tog doba nosile ispod odjeće.

Uprkos činjenici da se već raspadaju, gaćice upadljivo podsjećaju na današnji popularni bikini koji se vezuje sa strane, dok grudnjak ima ukrojene korpe i tanke bretele, kakvim mogu da se pohvale i današnji.

Poznato je da su srednjevjekovni muškarci nosili donji veš nalik na današnji šorts, ali vjerovalo se da su žene ispod odjeće nosile samo “košulju”, odnosno neku vrstu kombinezona.


 
Dosad se smatralo da su gaćice nastale tek krajenm 18. vijeka, a grudnjaci još kasnije, tek prije oko 100 godina.

Hilary Davidson, modni kustos Londonskog muzeja, kaže da ovo otkriće ”potpuno mijenja” istoriju mode. Ona vjeruje da su slično rublje nosile i žene u drugim zemljama, što je doduše teško dokazati, jer se tako stara svakodnevna odjeća - o donjem rublju da i ne govorimo - nalazi izuzetno rijetko.