Dječak Ilham počeo pušiti sa četiri godine

Osmogodišnji dječak iz Indonezije koji je od svoje četvrte godine pušio 25 cigareta dnevno prestao je da puši nekoliko sedmica nakon što je počeo proces odvikavanja, saopštio je danas predsjednik Komisije za zaštitu djece Arist Merdeka Sirait.

Dječak Ilham, poreklom iz sela Sukabumi, na zapadu ostrva Java, sredinom marta je zbrinut u Džakarti gdje je podvrgnut specijalnom tretmanu.

"Ilah se ugojio dva kilograma za mjesec dana. Prestao je da puši ali postoji rizik da ponovo počne ukoliko mu porodica ne pomogne", izjavio je Sirait.

Njegov otac, koji je takođe bio strastveni pušač, prestao je da puši prije mjesec dana.

Roditelji dječaka zatražili su pomoć socijalne službe kada je dječak počeo da se ponaša nekontrolisano.

"Ilham je počeo da puši kad je imao četiri godine. Njegova navika je rasla svakodnevno. Ako mu ne damo cigarete on se razbjesni, pa razbija stakla i sve po kući", naveli su roditelji.

Ovo nije prvi takav slučaj u Indoneziji.

Dvogodišnjak koji je pušio oko 40 cigareta dnevno uspio je da se riješi ovog poroka, nakon intenzivnog tretmana kroz koji je prošao 2010. godine. Indonezijska Komisija za zaštitu djece navela je da je ovaj dječak primjer vladinog neuspjeha da reguliše industriju duhana.

Takođe je istaknuto da je sve veći broj pušača u zemlji posljedica agresivnog marketinga duhanske industrije, kojoj su meta mladi ljudi.

Nakon hrane, 240 miliona stanovnika jugoistočne Azije najviše kupuje cigarete. U Indoneziji nema starosnog ograničenja za kupovinu cigareta.

Vlada je povećala akcize, ali su cijene i dalje niske u odnosu na međunarodne standarde. Kutija cigareta u Indoneziji košta nešto više od jednog dolara.