Životinje mogu predosjetiti potres tako što osjete hemijske promjene u podzemnim vodama neposredno prije samog udara, otkrili su naučnici sa britanskog Univerziteta Open i NASA-e.

Nakon potresa u italijanskom gradu L'Aquili 2009. naučnici su prvi put počeli istraživati efekte tih promjena jer su gotovo sve žabe dan prije potresa napustile ribnjak, koji je ujedno bio i lokacija potresa.

Otkrili su da su životinje koje žive u blizini podzemnih voda vrlo osjetljive na hemijske promjene, koje nastaju zbog otpuštanja čestica Zemljine kore i njihove reakcije sa česticama vode.

"Životinje imaju svojevrstan seizmički senzor i čim osjete opasnost počinju se neobično ponašati i bježati", rekao je voditelj studije, Friedemann Freund iz NASA-e.

Neobično ponašanje životinja prije potresa pojavljivalo se i prije. Tako su cijela legla zmija pobjegla prije potresa 1975. u kineskom Haichengu. Taj slučaj je posebno čudan jer je potres udario za vrijeme zime, razdoblja u kojemu zmije hiberniraju pa je izlazak na površinu, prilikom 0°C, za njih značio samoubistvo, prenosi 24sata. 

Ako su stijene pod velikim pritiskom kao što je slučaj prije potresa, one ispuštaju mnoštvo nabijenih iona u podzemlje. Ukoliko ioni reaguju sa vodom, stvara se vodikov peroksid, spoj zbog kojeg životinje i bježe, objasnili su naučnici.