30-godišnja Brazilka Maria Audete do Nascimento zbog vrlo rijetke bolesti izgleda kao 9-mjesečna djevojčica.

"Žena-dijete" rođena je 7. maja 1981. godine. Da joj je poremećaj otkriven dok je bila dijete, Maria je danas mogla imati normalan život jer lijek - postoji, piše The News Tribe.

Ali, Maria se rodila u vrlo siromašnoj porodici. Žive u kući sagrađenoj od blata u brazilskom gradu Ceara. Sa njom žive njen otac i njegova druga supruga Dora koja je preuzela brigu o Mariji prije 13 godina, nakon što joj je umrla majka. Porodica zbog siromaštva Mariji ne može prijuštiti nikakav tretman, pa Marija tako i dalje ostaje na nivou malenog djeteta koje se ne može brinuti o sebi. Čak ne zna ni govoriti.

Stručnjaci sa Medicinskog fakulteta u Ceari vjeruju kako Marijina štitnjača nije lučila dovoljno tiroidnih hormona. Kao rezultat hipotiroidizma njeno tijelo se nije moglo normalno razvijati ni fizički ni mentalno. Doktori na fakultetu su pristali besplatno liječiti Mariju kako bi bila barem malo samostalnija - da nauči normalno hodati, jesti i govoriti barem nekoliko riječi.

Ali, za sada, Marija je ono, što na neki način žele, ili samo misle da žele, gotovo svi roditelji - dijete koje nikada neće odrasti.