Znanstvenici su možda pronašli dokaz o postojanju vode u tekućem stanju na tlu Marsa.

Objavljene su nevjerojatne fotografije na kojima se vidi neka vrsta tamnih tragova koji se pružaju iz kratera New Newton na jugu Marsa.

Objavljene fotografije rezultat su istraživanja koje su zajedno proveli američki i švicarski znanstvenici.

"Otkrili smo niz pojava koje upućuju na postojanje tekuće vode na Marsu", rekao je Michael Meyer, voditelj programa istraživanja, na tiskovnoj konferenciji koju je prenosila NASA.

NASA je objavila i fotografije koje je snimila američka sonda MRO, a na kojima se vidi neka vrsta tamnih tragova koji se pružaju iz kratera New Newton na jugu Marsa.

S obzirom da Mars ima hladnu klimu zbog slabe atmosfere, pretpostavlja se da bi voda mogla biti slana, no to ovim istraživanjem nije potvrđeno.

"Zasad to ostaje tajna, a vjerujem da ćemo je rasvijetliti nakon novih istraživanja", rekao je za časopis Science lfred McEwen, član Mjesečeva i planetarnog laboratorija na sveučilištu u Arizoni.

Snimljena pojava događa se u blizini ekvatora Marsa, na njegovoj južnoj hemisferi gdje su temperature dovoljno visoke za postojanje tekuće vode. S obzirom da je Mars više od 80 milijuna kilometara udaljeniji od Sunca nego Zemlja, znanstvenici su dosad smatrali da voda na Marsu može postojati samo u obliku leda i to na polovima planeta.


VIDEO!