Veliko interesovanje

Treba li vam škola da biste postali influenser? Počevši od 2024. godine, univerzitet u Irskoj nudit će diplomu influensera, profesije koja se globalno procjenjuje na 16,4 milijarde dolara.

Prijave na South East Technical University (SETU) u Carlowu bit će otvorene u novembru - piše BBC.

Diplomu, do koje trebaju četiri godine studiranja, koju je osmislilo univerzitet, uključuje kurseve upravljanja kriznim situacijama, odnose s javnošću, socijalnu psihologiju, video i audiomontaže, kreativno pisanje, kritičke kulturne studije.

Govoreći za irsku radioteleviziju RTE, dr. Eleanor O’Leary, predavačica medija i komunikacija na univerzitetu, rekla je da interes potencijalnih studenata i poslodavaca raste.

O’Leary je kazala da će diplomanti biti osposobljeni raditi za sebe ili za stvaranje sadržaja za firmu ili organizaciju.

- To je područje koje ima specifičan skup vještina. Oslanja se na postojeće medijske, PR i marketinške vještine, ali je posve novo - kaže.

O’Leary dodaje da neki ljudi sasvim slučajno postaju influenseri, a cilj studija je educirati studente o tome kako zadržati publiku i kako sarađivati s firmama da bi unovčili znanje.

Iako se ovo sviđa studentima generacije Z, priroda društvenih medija koja se brzo mijenja izaziva zabrinutost oko dugoročne održivosti diplome.

Faktor/BBC