!

Influenseri u Norveškoj uskoro će morati označiti sve fotografije koje objave na društvenim mrežama, a koje su retuširane.

Nova uredba dolazi kao dopuna norveškog Zakona o marketingu i donesena je kao dio napora zemlje da se uhvati u koštac s nerealnim standardima ljepote.

Zakon, koji je uveden kao dio propisa norveškog Ministarstva za djecu i obiteljska pitanja, osigurat će da oglasi i objave na društvenim mrežama koji manipuliraju izgledom tijela osobe budu jasno označeni.

Kad on stupi na snagu, svaki influenser koji zarađuje od toga, morat će prema zakonu označiti retuširane postove znakom koji je osmislila vlada.

Zakon je usvojio norveški parlament 11. juna, a odnosi se na fotografije s bilo kakvim izmjenama koje utječu na izgled nečije veličine tijela, oblika ili kože, uključujući čak i upotrebu jednostavnih filtara. Izmjena i dopuna glasi: "Oglašivač i osoba koja dizajnira oglas moraju osigurati da se reklama u kojoj su oblik, veličina ili koža tijela promijenjeni retuširanjem ili drugim manipulacijama označi."

Prošao je s jasnom većinom glasova 72-15, ali primjenjivat će se samo "od trenutka kada kralj odluči".

Ovaj će zakon utjecati i na sve kompanije koje se oglašavaju na društvenim mrežama i koje mijenjaju svoje objave kako bi poboljšale svoje reklamne i marketinške kampanje, a usmjeren je na rješavanje sadržaja koji 'utječe na socijalnu nesigurnost, lošu savjest, nisko samopoštovanje ili doprinosi tjelesnom pritisku'.

U izmjenama i dopunama Zakona o marketingu, ministarstvo je reklo: "Nadam se da će mjera dati koristan i značajan doprinos suzbijanju negativnog utjecaja koji takvo oglašavanje ima, posebno na djecu i mlade."

Pojedinci ili kompanije koji krše nove propise kad stupe na snagu suočit će se s velikim novčanim kaznama i mogućnošću zatvora u ekstremnim slučajevima.