Odrasle osobe koje za vrijeme nesreće sjede na zadnjem sjedištu u novijim automobilima u većoj su opasnosti od teških ozljeda od onih koji sjede naprijed, pokazalo je novo istraživanje.

Studiju je proveo Neuroscience Research Australia, a pokazuje kako su prednja sjedišta razvijena po mnogo naprednijim tehnologijama od onih zadnjih u posljednjih nekoliko desetljeća, prenosi Daily Mail.

– Spasili bismo mnogo života i spriječili brojne ozljede kada bismo obratili jednaku pozornost na zadnja sjedišta u automobilima kao što razvijamo prednja sjedišta. Od sredine 1990-ih godina prednja sjedišta poboljšala su se sa zračnim jastucima i boljim remenjem za vezanje – rekla je profesorica Lynne Bilston sa Sveučilišta New South Wales.

Prijašnja istraživanja na starijim automobilima pokazuju kako su putnici na zadnjim sjedištima u manjem riziku od ozbiljnih ozljeda u nesrećama.

Sigurnosne mjere često ne obuhvaćaju i zadnja sjedala, pa čak ni u novim automobilima, što znači da su prednja sjedala sigurnija za odrasle putnike.

Uprkos tome, za djecu je i dalje sigurnije da sjede na stražnjim sjedalima jer rizik postoji samo za odrasle osobe.