Dinosaurusi su istrebljeni pre oko 65 miliona godina usred najmanje dva udara meteora, a ne jednog, pokazalo je novo istraživanje koje prenosi BBC.

Prethodno su naučnici tvrdili da je pad meteora u Meksičkom zalivu, od koga je ostao ogromni krater, zapečatio sudbinu džinova na Zemlji. U Ukrajini je sada otkriven dokaz drugog udara. Ovo ukazuje na mogućnost da je Zemlja možda bila bombardovana meteorima.

Kada je 1980. godine prvi put izložena teorija da je udar meteora istrebio dinosauruse, ova ideja se pokazala kao veoma kontroverzna. Kasnije je otkriće kratera Čiksulub u Meksičkom zalivu u SAD predstavljeno kao potvrda te ideje.

Krater Boltiš u Ukrajini prvi put je registrovan 2002. Međutim, sve do sada bilo je nepoznato kako je tačno ovaj događaj povezan sa kraterom u Meksičkom zalivu.

Naučnici su ispitali polen i spore fosilnih biljaka u slojevima mulja koji je ispunjavao krater i otkrili da je odmah nakon udara paprat brzo kolonizovalo uništenu okolinu.

Došlo je neočekivanog otkrića - naučnici su locirali spore paprati u sloju položenom na jedan metar iznad prvog, što ukazuje da je došlo do drugog, kasnije udara meteora.

Ovo pokazuje da se udari od kojih su nastali krateri Boltiš i Čiksulub nisu dogodili u isto vreme. Krateri su pali u razmaku od nekoliko hiljada godina, što je vreme između dva sloja spora paprati.

"Vrlo je verovatno da ćemo u budućnosti naći dokaze o više udara meteora", rekao je koautor istraživanja, profesor Sajmon Keli sa Otvorenog Univerziteta (OU).
 
Istraživači sada smatraju da su dinosaurusi možda bili žrtve meteorske kiše, tokom nekoliko hiljada godina. Šta je dovelo do tog bombardovanja meteora, nije jasno.

BBC podseća da je američka svemirska agencija NASA nedavno pokrenula program "Svemirski čuvar", koji nadgleda objekte u blizini naše planete kako bi na vreme upozorio na moguće sudare.

Novo istraživanje, kojim je rukovodio profesor Dejvid Džoli sa Univerziteta Aberdin, objavljeno je u žurnalu "Geologija".