Britanski naučnici objavili su da su napravili mapu ogromne većine gena pšenice, što je dostignuće koje bi čovječanstvu u budućnosti trebalo da obezbjedi više hrane.

Mapiranje genoma bi stručnjacima širom svijeta trebalo da olakša proizvodnju novih sorti pšenice koje će biti otpornije na bolesti i suše donositi veće prinose, jer se sada daleko više zna o tome koju ulogu igraju pojedini geni.

Mapiranje bi takođe trebalo da olakša genetku modifikaciju postojećih sorti pšenice sa ciljem da se obezbjede veći prinosi.

Londonski Indiependent ocjenjuje da je riječ o najvećem napretku u proizvodnji žita još od prije 10 hiljada godina kada su prvi ratari počeli da ga seju.

Prinos pšenice po hektaru, piše dalje Indepndent, danas je 3 puta veći nego u vrijeme starih Rimljana, ali u poslednjih deset godina prinosi stagniraju, a porast broja ljudi na planeti zahtjeva da se u naredne 4 decenije proizvodnja pšenice poveća za 50 odsto.

Mapiranje gena pšenice će biti od neprocjenjivog značaja za rješavanje problema nestašice hrane u budućnosti, rekao je Indipendentu jedan od stručnjaka koji su učestvovali u ovom projektu.