ŠTA SE DEŠAVA?

Na društvenim mrežama nedavno su se pojavili bizarni snimci koji prikazuju stado ovaca kako se kreće u krug već gotovo dvije sedmice u kontinuitetu.

Ova neobična situacija snimljena je u sjevernoj Kini nadzornom kamerom, a prikazuje veliku grupu ovaca kako smjerom kazaljke na satu, sablasno slijede jedna drugu, formirajući pritom gotovo savršen krug.

Neke od ovaca sa snimke se ne kreću, već mirno stoje, promatrajući druge koje "kruže", dok su neke, kao na fotografiji, stajale unutar kruga.

Vlasnica ovaca, gospođa Miao, koja posjeduje 34 tora za ovce, tvrdi da se ovakvo što desilo samo u jednom toru. Kako je objasnila, sve je počelo od nekoliko ovaca, dok im se sve više i više njih nije počelo pridruživati. Na kraju, učestvovalo je cijelo stado.

Snimak je uskoro počeo kružiti internetom, a kineski državni list People's Dialy objavio je kako su ovce savršeno zdrave, te da je uzrok njihovog ponašanja još uvijek misterija.

Ipak, poznato je kako bi jedan od krivaca za ovakvo ponašanje životinja mogla biti bakterijska bolest zvana listerioza, koja najčešće pogađa ovce.

Prema Veterinarima farme Mole Care, bolest zahvaća jednu stranu mozga, zbog čega životinje, koje su u početku depresivne i dezorijentisane, sklone i inkoordiniranosti pri kretanju (tj. kretanju u krug).

Bakterijom se, između ostalog, mogu zaraziti, prilikom uzimanja truhle, pokvarene ili nekvalitetne silaže, dok se liječenje sprovodi uzimanjem antibiotika.

Prizor stada iz Kine mnoge je iznenadio, a snimak koji je osvanuo na Twitteru pregledan je preko 8,5 miliona puta.