OTPORNE NA HLADNOĆU

Farska ostrva, epska zelena oaza koja je u osnovi mali arhipelag od 18 stjenovitih ostrva u Atlantskom okeanu, je zemlja poznata po svojim ovcama, javlja Anadolija.

Nalaze se sjeverno od Ujedinjenog Kraljevstva i jugozapadno od Islanda. Ova ostrva su autonomna država i jedna od tri zemlje koje čine Kraljevinu Dansku.

Farska riječ znači "ovca". Populacija Farskih ostrva je 54.000, a broj ovaca u zemlji je više od 80.000. Ove ovce, koje su simbol zemlje i otporne na hladnoću, moguće je vidjeti širom zemlje.

Ostrva povezana tunelima
Na ovom malom arhipelagu mnoga ostrva su međusobno povezana tunelima. Neki od ovih tunela prolaze ispod mora. Dugački tunel, dijelom ispod mora, u Torshavnu povezuje se sa jedinim aerodromom u zemlji na ostrvu Vagar. Helikopteri se koriste kao sredstvo javnog prevoza za dolazak do nekih ostrva.

Život na Farskim ostrvima je spor, sa uglavnom praznim i tihim ulicama. To važi čak i za Torshavn, gdje živi polovina stanovništva zemlje.

Žive od ribolova
Većina stanovnika ove ostrvske zemlje živi od ribolova. Luka i njena okolina u Torshavnu jedno su od najživljih mjesta u zemlji.

Na Farskim ostrvima, čija je najviša tačka 950 metara, većinom je vjetrovito vrijeme.

U zemlji, gdje veći dio godine pada kiša i snijeg, broj sunčanih dana je prilično mali.

Kuće u Torshavnu, čiji su krovovi prekriveni travom, jedno su od mjesta koja svojim simpatičnim izgledom privlače turiste.