HISTORIJSKI PRIMJERCI

Obilježavajući kraj jedne ere, njujorške gradske vlasti jučer su uklonile gotovo sve telefonske govornice, koje su posljednjih godina postale žrtve sveprisutnosti besplatnog WiFi-a i mobitela.

No, obožavatelje Supermana može tješiti činjenica da će Manhattan zadržati četiri govornice na gornjoj zapadnoj strani, poznate i kao improvizirane svlačionice za novinara Clarka Kenta dok se transformirao u superjunaka. Njih će se očuvati kao historijske primjerke.

Ostavljene samo četiri govornice na Manhattanu


Prema pisanju lokalnih medija, Manhattan će zadržati četiri starinske telefonske govornice na Upper West Sideu i na West End Avenue u 66., 90., 100. i 101. ulici. Decenijama su se telefonske govornice pojavljivale u pop kulturi, od stripova do holivudskih blockbustera i TV emisija.

No ta je era završila jučer ujutro kad je pred predstavnicima medija predsjednik općine Manhattan Mark Levine svjedočio demontiranju posljednjih dviju govornica na uglu 7. avenije i 50. ulice, koje su potom ukrcane u kamion. Levine je na Twitteru napisao da je “ipak osjetio tračak nostalgije kad je vidio kako govornice odlaze u historiju”.

Fiksne telefonske govornice počelo se uklanjati s ulica New Yorka početkom 2000-ih u vrijeme širenja upotrebe mobitela, a potom su od 2010. nestajale još brže nakon početka ere pametnih telefona. U raznim dijelovima grada do danas je postupno uklonjeno 8400 govornica na 6452 mjesta.

Godine 2015. Manhattan je počeo s postavljanjem hiljada LinkNYC pristupnih točaka koje nude WiFi i besplatne lokalne pozive. Ti novi kiosci postupno će se povezivati s 5G mrežom.

“Uistinu kraj jedne ere, ali i, nadajmo se, početak nove s više pravičnosti u pristupu tehnologiji”, rekao je Levine, misleći na četvrti sjevernog Manhattana, poput Harlema, koje su slabije pokrivene telefonskim i internetskim mrežama.