Tužbe protiv Michaela Jacksona zbog navodnog seksualnog zlostavljanja mogu biti ponovo pokrenute, odlučio je američki Žalbeni sud.

Dvojica muškaraca koji tvrde da ih je kao djecu seksualno zlostavljao Michael Jackson mogu oživjeti tužbu protiv njegovih kompanija, presudile su sudije američkog suda, javlja BBC.

Wade Robson i James Safechuck, obojica u svojim 40-ima, tvrde da ih je Jackson godinama zlostavljao dok su bili dječaci.

Sada mogu pokrenuti ranije blokirane tužbe protiv pjevačevih kompanija. Kažu da su ove kompanije imale odgovornost da ih zaštite.

Advokati Jacksona, koji je umro 2009. godine, tvrde da je nevin.

Robson i Safechuck tvrde da ih je Jackson zlostavljao kasnih 1980-ih i ranih 1990-ih dok su boravili na njegovom ranču Neverland.

Optužbe su predstavljene u dokumentarcu Leaving Neverland iz 2019. godine, koji je Jacksonova porodica opisala kao "javni linč".

2020. godine, sudija u Los Anđelesu je presudio da Safechuck ne može tužiti Jacksonove firme, rekavši da kompanije nisu dužne brinuti se o njemu.

Godinu kasnije, isti sudija je presudio protiv Robsona po sličnim osnovama.

Ali u petak, žalbeni sud u Kaliforniji se nije složio, presudivši da "korporacija koja omogućava seksualno zlostavljanje djece od strane jednog od svojih zaposlenika nije oslobođena afirmativne dužnosti da zaštiti tu djecu samo zato što je isključivo u vlasništvu počinitelja zločina".

- Bilo bi perverzno ne pronaći nikakvu dužnost na osnovu toga da korporativni tuženik ima samo jednog akcionara. I tako poništavamo presude donesene za korporacije - navodi se u presudi.


Jackson sa Safechuckom i dvije obožavateljke / FOTO: Alan Light

Vince Finaldi, advokat Jamesa Safechucka i Wadea Robsona, rekao je da je sud poništio prethodne "netačne presude u ovim slučajevima, koje su bile protiv zakona Kalifornije i predstavljale bi opasan presedan koji bi ugrozio djecu".

Jonathan Steinsapir, advokat koji zastupa Jacksonovu imovinu, rekao je da je "potpuno uvjeren" da je Jackson nevin, rekavši da su optužbe "suprotne svim vjerodostojnim dokazima i nezavisnim potvrdama".

Izvor: Faktor/BBC