Začarani krug

Iako mnogi misle kako bez svoje prve šoljice kafe ne mogu pravilno započeti dan, nauka ima nešto drugačije tvrdnje. Naime, kad god smo budni, hemikalija nazvana adenozin, polako se nakuplja u našem mozgu. Nakon toga, ona se spaja sa određenim receptorima unutar njega te oni međusobno usporavaju njegovu aktivnost.

Tako, što je veća količina adenozina u našem mozgu, više se osjećamo umorno. To je logično objašnjenje kada znamo da duža nesanica stvara veći umor organizma.
Kada utonemo u san, količina adenozina u mozgu opada, nakon čega se postepeno povećava  budnost.
Naučnici su otkrili kako su hemikalija adenozin i kafa zapravo jako slični u svojoj hemijskoj strukturi. Kada popijemo šoljicu kafe, kofein se unutar nje spaja s adenozinom te se na neki način počinje takmičiti s njegovim receptorima u mozgu. No, kako adenozin zbog tog spajanja s njim više nije ista hemikalija, efekt pospanosti naš mozak više ne osjeća.
Takva reakcija mozga je onda odlična za osobe koje se osjećaju umorno, a to ne žele. No, kad uzmemo previše kofeina u istom intervalu, naš mozak stvara još više adenozina te se odjednom nalazimo u začaranom krugu, u kojem nam se opet počinje spavati.