Jedinstveno iskustvo

Ono što je nekima rezultat niza nesretnih životnih okolnosti, drugima je avantura, izlet u svijet koji vrlo vjerovatno nikada neće upoznati.

Naime, Šveđani koji raspolažu s previše novca i slobodnog vremena, mogu posjetiti hotele Faktum, a riječ je o smještaju u Gothenburgu koji gostima pruža jedinstveno iskustvo. Ideja je jednostavna, nakon što smještaj bukirate online, organizatori će vas uputiti na jedno od deset pomno odabranih lokacija i upoznati vas sa životom prosječnog beskućnika. 
Iako smještaj nije skup (noćenje je 10 dolara), teško je zamisliti situaciju u kojoj bi neko novac bacao da spava ispod mosta, u napuštenoj tvornici, na klupi u parku, u šumi ili ispod sjedišta na stadionima, prenosi Index. 
Pružatelji ovih bizarnih usluga svoju ponudu opisuju ovako: "Osjetite puls grada od sumraka do zore u Gullbergvassu. Ova dražesna nastamba je samo nekoliko koraka udaljena od Keja sanjara koji je bio izvor inspiracije brojnim muzičarima i umjetnicima". 
Međutim, iz Faktuma poručuju kako iza svega stoji plemenita ideja, pa na ovaj način žele probuditi svijest o nedaćama 3.400 beskućnika iz Gothenburga koji su na dnevnoj bazi suočeni s hladnim skandinavskim noćima.