Historijski predmeti

Velika Britanija će poslati Gani krunske dragulje, 150 godina nakon što su pokradeni sa dvora ašantskog kralja.

Zlatna lula nalazi se među 32 predmeta koji će biti vraćeni u okviru dugoročnog plana pozajmice, otkriva BBC.

Od 32 predmeta, Muzej Victorije i Alberta pozajmljuje 17, dok 15 dolazi iz Britanskog muzeja.

Glavni pregovarač Gane kaže da se nada "novom osjećanju kulturne saradnje" nakon višegeneracijskog gnjeva.

Mnogim muzejima u Ujedinjenom Kraljevstvu zakonom je zabranjeno da zastalno vrate predmete, pa su "pozajmice" jedini način da se omogući da se historijski predmeti ponovo nađu u zemljama porijekla.

Neke zemlje koje traže nazad svoje historijsko blago se, međutim, plaše da bi "pozajmice" mogle značiti da implicitno prihvataju britansko vlasništvo nad predmetima.

Direktor Muzeja Tristram Hunt rekao je da se zlatni predmeti sa ašantskog dvora mogu uporediti sa "krunskim draguljima" u Velikoj Britaniji.

Među predmetima koji će biti dugoročno "pozajmljeni", od kojih je većina uzeta tokom 19. stoljeća u ratovima između Ašantskog kraljevstva i Velike Britanije, nalaze se i državotvorni mač i zlatne značke koje su nosili zvaničnici sa funkcijom da pročiste dušu kralja.

Hunt smatra da muzeji, kada čuvaju predmete koji su potekli iz rata i pljačke u vojnim kampanjama, imaju dužnost prema zemljama porijekla da pronađu način kako bi predmeti mogli pravednije da se dijele.

- Ne čini mi se kao da će se muzeji srušiti ako izgradimo ovakva partnerstva i prakse razmjene - ističe Hunt.

Ipak, on insistira da novo kulturno partnerstvo "nije potajna restitucija", što znači da to nije način da Gana preuzme vlasništvo nad predmetima.

Trogodišnja "pozajmica", sa mogućnošću produženja na još tri godine, dogovorena je sa Otumfo Osei Tutuom II, trenutnim ašantskim kraljem, koji ima utjecajnu ceremonijalnu ulogu, ali je njegovo kraljevstvo dio moderne Gane.

Faktor/BBC