SUMIRANJE GODINE

Kraj godine je vrijeme za sumiranje proteklog perioda odnosno prisjećanja dobrih i loših stvari koje su obilježile godinu na izmaku.

Ulaskom u kalendarsku godinu zatvaramo jedan vremenski tok, a otvaramo novi. Stoga je ovo vrijeme idealno za sumiranje događaja koji su obilježili 2023. godinu.

Godinu koja je iza nas su obilježili brojni umjetnički događaji, kao i događaji iz svijeta showbiza. Od filmova koji su zaludjeli svjetsku javnost do štrajka, otkazanih turneja i suđenja.

Rihannin nastup na Super Bowlu

Tokom poluvremena na 57. Super Bowlu nastupila je Rihanna koju je publika čekala sedam godina da se pojavi na pozornici. Pop zvijezda nije propustila da još jednom nastup održi sa stilom, sama na sceni i otkrila da je trudna drugi put.

Ona je na Super Bowlu izvela svoje najveće hitove, iako je ranije rekla kako je zbog ograničenog vremena morala izbaciti puno pjesama te da joj je to bio najteži dio priprema. Show je počela sa "Bi*ch Better Have My Money", otpjevala je neke od najvećih hitova "We Found Love", "Umbrella", "Rude Boy", a nastup je završila sa "Diamonds".

Suđenje glumici Gwyneth Paltrow

Suđenje glumici Gwyneth Paltrow za nesreću tokom skijanja počelo je u martu 2023. godine u gradu Utah u Sjedinjenim Američkim Državama.

Penzionisani optometrist Terry Sanderson tuži glumicu za 300.000 američkih dolara za slučaj koji se desio 2016. godine u odmaralištu Deer Valley. Njegovi advokati tvrde da je slavna glumica svojim nemarom uzrokovala sudar i da je Sanderson nakon toga teško povrijeđen.

Celine Dion zbog bolesti otkazala turneju

Muzička diva prošle godine je obznanila da joj je dijagnosticiran sindrom ukočene osobe, koji uzrokuje nekontroliranu zategnutost mišića. Zbog nastavka liječenja, u maju 2023. godine je s velikim žaljenjem objavila da otkazuje sve preostale koncerte svjetske turneje "Courage", koji su se trebali održati tokom 2023. i 2024. godine.

Barbie groznica

Na ljeto je izašao i "Barbie" film, koji sviđao vam se ili ne, postao je svjetski fenomen. Svi su ga gledali, ružičastoj je boji skočila popularnost i Barbie je bila na vrhu. Nakon samo tri sedmice prikazivanja oborio je rekord, zaradivši nevjerojatnih 1,03 milijarde dolara na svjetskim kino blagajnama. Greta Gerwig postala je tako prva redateljica s filmom od milijardu dolara.

Zvijezda filma Margot Robie je u jednom od intervjua istaknula da je imala dobar predosjećaj za ovakav uspjeh te je u jednom od razgovora s filmskom ekipom nagovijestila da bi mogao zaraditi više od milijardu dolara.

Twitter je postao X

Poznata društvena mreža Twitter promijenila je ime u X - iako ga mnogi i dalje zovu Twitter.

Ptičica Larry, koja je dobila ime po legendarnom NBA košarkašu Larry Birdu od 24. jula nije logo društvene mreže Twitter. Od tada je to veliko stilizovano slovo X.

Vlasnik Twittera Elon Musk u nizu objava 24. jula najavio je iznenadno rebrendiranje kompanije. Ovaj potez dio je pokušaja da se vodeća platforma za društvene medije pretvori u "aplikaciju za sve". Slovom X Musk je opisivao aplikaciju koja bi mogla da kombinuje društvene medije, slanje poruka i usluge plaćanja, slično kao popularna kineska aplikacije WeChat.

Dokumentarac "Depp v. Heard"

Sredinom augusta Netflix je objavio dokumentarac "Depp v. Heard" koji je u tri epizode pokušao sažeti šta se događalo tokom "suđenja decenije" između Johnnyja Deppa i njegove bivše supruge Amber Heard.

Ishod suđenja je poznat - Amber je izgubila parnicu za klevetu protiv svog bivšeg supruga u ljeto 2022. godine. Povod za svađu bio je novinski članak Washington Posta u kojem je Amber pisala o obiteljskom nasilju, a u kojem su mnogi prepoznali Deppa, iako nije bio imenovan.

Međutim, nakon emitiranja dokumentarca bezrezervna podrška koju je Depp dobivao tokom i nakon suđenja je oslabila. Na internetu su se pojavile brojni hashtagovi kojim korisnici podržavaju Amber poput #IStandWithAmberHeard, #ApologizeToAmberHeard, #AmberHeardDeservesAnApology i #JohnnyDeppisawifebeater.

Netflixov dokumentarac o Davidu Beckhamu

Netflixov dokumentarni serijal o Davidu Beckhamu neočekivano je ovojio korisnike streaming platforme širom svijeta, a donosi uvid "iza kulisa" njegovog uspona do slave, privatnog života te ključnih momenata koji su ga obilježili kroz godine.

Iznenađujuće iskren pogled na njegov život i karijeru uz podsjećanje na njega i Victoriju kao it par 2000ih te je zbog toga osvojio gledaoce širom svijeta.

Štrajk u Hollywoodu

Holivudski glumci i scenaristi udružili su snage te su stupili u štrajk, nakon što studiji nisu uspjeli postići dogovor s Udruženjem filmskih glumaca – Američkom federacijom televizijskih i radijskih umjetnika (SAG-AFTRA).

Ovo je prvi put da dva sindikata štrajkuju istovremeno od 1960. godine, kada je glumac i budući američki predsjednik Ronald Reagan predvodio proteste.

Među 160.000 članova SAG-AFTRA-e su i najveće svjetske zvijezde. Holivudske zvijezde, od Toma Cruisea, preko Angeline Jolie, do Johnnyja Deppa, članovi su sindikata. Mnogi glumci, uključujući Meryl Streep, Bena Stillera i Colina Farrella, javno su izrazile podršku štrajku.

Nakon 118 dana postignut je dogovor te je prekinut štrajk u Hollywoodu. Sindikat SAG-AFTRA postigao dogovor s Vold Diznijem, Netfliksom i drugim kompanijama.

Trogodišnji ugovor, čija je vrijednost više od milijardu dolara, uključuje povećanje minimalne plate i nove dodatke koje će plaćati striming servisi. Dogovor istovremeno predviđa i zaštitu od nedozvoljenog korištenja fotografija generisanih vještačkom inteligencijom, područjem koje je zabrinulo izvođače jer se boje da će ih zamijeniti "digitalni dvojnici".

Taylor Swift proglašena osobom godine

Taylor Swift je proglašena osobom godine, a sve je krenulo s njenom velikom svjetskom turnejom s kojom je počela ove godine. Turneja je bila glavna priča dobar dio godine, a pomama za ulaznicama je bila najveća ikad.

Taylor Swift proglašena je osobom godine za 2023. od strane prestižnog magazina Time. Ova "titula" nije veliko iznenađenje s obzirom da je ovo njena era moći. Ona je pop zvijezda, milijarderka i jedna od najmoćnijih žena današnjice.

Pop senzacija Swift završila je na petom mjestu Forbesove top liste najmoćnijih žena u 2023. godini. Kao poslovna žena, izgradila je carstvo vrijedno, prema nekim procjenama, preko milijardu dolara.