VAŽNO

Ljutnja je komplicirana emocija i može biti teško gledati kako vaše dijete pokušava upravljati njom. Ipak, dječija psihologinja Caitlin Slavens navodi da ljutnja nije uvijek loša.

- Emocije su glasnici, a ljutnja je vrijedna poruka. Daje nam do znanja da nas je neko povrijedio ili da smo na neki način bili zlostavljani - navodi Slavens za CNBC.

Ovo su tri stvari koje psihologinja savjetuje da roditelji kažu kad su im djeca ljuta ili uznemirena.

1. Vidim da se ljutiš zbog ovoga i mogu razumjeti zašto.

Mozak odrasle osobe može prepoznati da je ljutnja ponekad samo mala neugodnost, ali djeci se ona može činiti ogromnom i nepravednom. Zato moraju znati da ih čujemo i vidimo. Kada osjete da ih zaista razumijemo i da smo na njihovoj strani, osjećat će se ugodnije i regulirati svoje emocije.

2. Stalo mi je do toga kako se osjećaš i pomoći ću ti. Što možemo učiniti?

Djetetu moramo dokazati da smo tim i da smo tu kako bismo bili podrška kroz sve velike emocije.

- Djeci želite ponuditi načine koji će im pomoći da izraze svoju ljutnju. Neka djeca se žele kretati, neka vole crtati, a neka trebaju utjehu - govori Slavens.

3. Koliko si ljut?

Djeca, posebno ona koja imaju duboke osjećaje, često neće htjeti priznati da osjećaju emociju koja se percipira kao negativna. Međutim, kada mogu promatrati emocije koje osjećaju, bit će ohrabrena da preuzmu kontrolu i rade na smanjenju emocija.

- Naša djeca ne mogu naučiti kako kontrolirati svoju ljutnju ako prije ne vide nas kako to radimo. Važno je izraziti ljubav i razumijevanje te poticati djecu na izražavanje osjećaja kako bi se izgradio zdrav emocionalni odnos - poručila je psihologinja.

Izvor: Faktor/Index.hr