22-GODIŠNJA STUDENTICA

Jane Dipika Garrett ušla je u historiju kao prva plus-size takmičarka koja je okrunjena za Miss Nepala 2023. godine te će se takmičiti na predstojećem izboru za Miss Universe.

Jane je 22-godišnja studentica i nadmašila je više od 20 drugih takmičarki osvojivši titulu najljepše u Nepalu te će se takmičiti za za Miss Universe 2023. u El Salvadoru 18. novembra.

Ono po čemu se ističe jeste njen fizički izgled, naime Garrett ne izgleda kao tipična vitka missica.

"Kao žena s oblinama koja ne odgovara konvencionalnim standardima ljepote, ovdje sam da predstavljam žene koje se suočavaju s izazovima debljanja i hormonalnih problema. Čvrsto vjerujem da ljepota dolazi u različitim oblicima i svaki žena je sama po sebi lijepa, baš onakva kakva jeste", poručila je nova Miss Nepala.

Priznala je i da je bila skeptična oko toga da će neko sa njenim tipom tijela biti proglašen pobjednikom na ovako visokom izboru lepote.

"Bila sam ushićena i iskreno šokirana kada je moje ime objavljeno", kazala je. Izbori ljepote, ne samo u Nepalu već i širom svijeta, dugo su se suočavali s kritikama zbog promovisanja nerealnih ideala ljepote. Međutim, prošle godine, Organizacija Miss Universe uvela je historijsku promjenu u svom procesu odabira, dozvoljavajući udatim ženama i majkama da se takmiče, što je značajno odstupanje od prethodnih kriterija koji su ograničavali učešće na neudate žene između 18 i 28 godina bez djece.

Pobjeda Jane Garrett označava ključni trenutak u razbijanju stereotipa povezanih s takmičenjima ljepote.

"Zaista vjerujem da sam razbila stereotip da pobjednici moraju biti u skladu s određenim tipom tijela - visoka, vitka i u formi. Ovo postignuće je neophodno jer svaka žena posjeduje jedinstvenu ljepotu", poručila je.