Krive stresan život

Commander, dvogodišnji njemački ovčar porodice Joea Bidena, predsjednika SAD-a, ugrizao je još jednog agenta Tajne službe.

Napad se dogodio u ponedjeljak navečer, a policajac je liječen u kompleksu, navodi se u saopćenju Tajne službe od utorka.

Ovo je 11. put da je pas ugrizao čuvara u Bijeloj kući ili kući porodice Biden.

Sekretar za štampu Bijele kuće ranije je za napade okrivio stresan život u Bijeloj kući.

- Kao što svi znate, kompleks Bijele kuće može biti jedinstven i veoma stresan. To je nešto što sam sigurna da svi možete razumjeti - rekla je ona u julu, piše BBC.

Commander (komandir) je mlađi od dva njemačka ovčara porodice Biden. Drugi incidenti ujeda ovih pasa dogodili su se u kući predsjednika SAD-a i prve dame u Delawareu.

- Jučer oko 20 sati policajac Tajne službe došao je u kontakt sa kućnim ljubimcem porodice i ugrizen je - rekao je portparol Tajne službe Anthony Guglielmi.

Kasnije je rekao za CNN da je povrijeđeni policajac u utorak razgovarao s direktoricom tajne službe Kimberly Cheatle i da je dobro.

U julu su zvaničnici Bijele kuće rekli da pokušavaju nove tehnike privezivanja i obuke Commandera, nakon naleta napada na osoblje.

Zapisi Tajne službe do kojih je došla konzervativna grupa putem zahtjeva Zakona o slobodi informacija u julu otkrivaju detalje o deset drugih incidenata ugriza u koje je umiješan Commander.

Jedan incident dogodio se 26. oktobra 2022. nakon što prva dama Jill Biden nije mogla držati psa pod kontrolom, stoji u e-poruci.

Otprilike sedmicu kasnije drugi policajac je napisao da je dva puta ujeden. Njegov kolega koji je prisustvovao napadu rekao je da su bili primorani da koriste "čelična kolica da se zaštite" od psa koji je napadao.

Dana 11. decembra 2022. agent je napadnut ispred Bidena i ugrizen za podlakticu i palac.

Nijedna od povreda opisanih na 194 stranice mailova nije opisana kao ozbiljna.

Drugi Bidenov pas Mayor također je bio umiješan u brojne incidente ujeda sa agentima Tajne službe.

Od tada je preseljen iz Bijele kuće i sada živi sa prijateljima porodice Biden.

Commander je u Bijelu kuću stigao 2021. kao štene. Bio je poklon od Bidenovog brata. Prva porodica također ima mačku po imenu Willow.

BBC