DRUGA STRANA TURIZMA

Ukoliko želite izbjeći gužvu na svom narednom putovanju sljedeće lokacije bi trebali zaobići. Naime, studija kompanije MoneyTransfers.com otkrila je 10 najpretrpanijih turističkih odredišta, a listu predvodi Phuket na Tajlandu.

Prekomjerni turizam može imati zastrašujući utjecaj na neke popularne destinacije, a određena mjesta su bila primorana implementirati mjere kontrole broja turista.

Bali je postavio brojne zabrane turističke aktivnosti, Venecija uvodi boravišnu taksu, Akropolj će uskoro imati ograničenje broja posjetitelja, a mještani austrijskog sela protestirali su zbog prevelikog broja posjetitelja.

Studija MoneyTransfers.com sastavila je listu najpretrpanijih destinacija na svijetu, a na prvom mjestu je Phuket na Tajlandu .

Ne čudi što je Phuket toliko popularan – to je najveće tajlandsko ostrvo i ima oko 90 kilometara obale. To je dom za popularne plaže koje nose naziv Kata i Karon, kao i popularno mjesto među roniocima.

Statistike o njegovom turizmu su, međutim, prilično divlje. Prema studiji, ostrvo ugosti oko 118 turista na svakog lokalnog stanovnika. Ipak, Phuket nije jedina prenaseljena destinacija na Tajlandu. Na drugom i trećem mjestu na listi su Pattaya i Krabi, još dvije super popularne tajlandske destinacije za odmor.

10 najpretrpanijih turističkih destinacija na svijetu, prema MoneyTransfers.com su:

Phuket, Tajland
Pattaya, Tajland
Krabi, Tajland
Mugla, Turska
Hurghada, Egipat
Makao, Kina
Heraklion, Grčka
Venecija, Italija
Rodos, Grčka
Miami, SAD