Sigurno za konzumaciju

Dvije američke kompanije Upside Foods i Good Meat saopćile su kako su konačno dobile odobrenje američkog ministarstva poljoprivrede (USDA) za prodaju mesa uzgojenog u laboratoriju.

Ovim odobrenjem, SAD će postati druga zemlja u svijetu nakon Singapura koja je dopustila prodaju takozvanog uzgojenog mesa, a koje se dobija iz uzoraka stanica stoke koja se hrani i uzgaja u čeličnim bačvama, piše NY Times.

Te kompanije su prve koje su dovršile američki postupak za odobravanje uzgojenog mesa, a koji ima više koraka. Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) već je utvrdila da je meso sigurno za konzumaciju.

- Ovo je ostvarenje sna. Ovime započinje nova era, rekla je izvršna direktorica Upside Foodsa Uma Valeti.

Kompanije, koje obje proizvode uzgojenu piletinu, planiraju svoje proizvode najprije poslužiti u luksuznim restoranima prije nego što povećaju proizvodnju čime bi postigli nižu cijenu za trgovinu mješovitom robom.

Upsideova piletina prvo će se posluživati u Bar Crennu, restoranu kuharice Dominiqu Crenn u San Francisku, saopćila je kompanija. Good Meat je pak saopćio da će svoju prvu seriju piletine prodati grupaciji Jose Andreas, u vlasništvu istoimenog kuhara.

Kompanije još utvrđuju tačan vremenski okvir u kojem će se proizvodi naći na tanjirima.

Faktor