ZANIMLJIVO

Skladan porodični život zahtijeva trud oba partnera. To ne shvaćaju svi jer, prema podacima, oko 40.7 posto evropskih brakova završi razvodom u roku od 10 godina. Istraživanje koje je provelo advokatsko društvo Slater i Gordon otkrilo je koja je godina braka najsretnija, a koja najteža.

Treća godina
Neki vjeruju da ljubav traje samo tri godine, a nakon toga se par razilazi ili njihov odnos postaje manje skladan. U stvarnosti nakon tri godine braka ljudi su skloniji prihvatiti partnerove slabosti. Također je uobičajeno da se parovi nakon tri godine braka odlučuju za dijete. Posljedično, njihov odnos postaje jači. Zbog toga se vjeruje da je treća godina braka najsretnija.

Peta godina
Pravi problemi mogu se javiti u petoj godini braka. U tom razdoblju djeca su još mala i zahtijevaju puno pažnje. To je teško uskladiti s poslom, održavanjem doma čistim i urednim i ostalim svakodnevnim problemima. Nakon pet godina braka neki parovi počinju razmišljati o razvodu. Zato se vjeruje da je ovo najteža godina braka.

Sedma godina
Ako par prevlada petu godinu braka, koja se smatra najtežom, nova iskušenja javljaju se u sedmoj godini. Do tog vremena porodični život postaje rutina, mogli bi se javiti finansijski problemi, problem u vezi s brigom o djeci i svađe oko kućanskih poslova. Ovo je također vrlo komplicirano razdoblje, ali smatra se da parove koji ga izdrže čeka skladna i sretna budućnost.

Izvor: Faktor