Njemačka

Arheolozi su iskopali grad koji je proveo stotine godina ispod mora.

Njemački grad na Rungholtu stekao je ime "Atlantida Sjevernog mora" nakon što ga je progutalo more tokom oluje 1362. godine.

U to vrijeme, oluja se smatrala "velikom osvetom" koja je nanesena ljudima kao kazna za njihove grijehe, uključujući razmetanje bogatstvom, aroganciju i pijanstvo.
Sada, nakon što je godinama bio legenda, grad je otkriven.

Istraživanje su proveli arheolozi Univerziteta Kiel, Univerzitet Johannes Gutenberg u Majncu, Centar za baltičku i skandinavsku arheologiju i Državni arheološki odjel Schleswig-Holstein.

Koristeći geofizičku tehnologiju snimanja, istraživači su pronašli umjetne humke koje su izgrađene da zaštite ljude od plime i oseke.

Među nalazima su ostaci crkve, luke i odvodnih sistema.

- Ostaci naselja skriveni ispod muljevite ravnice prvo su lokalizirani i mapirani na širokom području korištenjem različitih geofizičkih metoda kao što su magnetska gradiometrija, elektromagnetna indukcija i seizmika - rekao je geofizičar Dennis Wilken.

Dr. Hanna Hadler, sa Instituta za geografiju na Univerzitetu Mainz, dodala je da na osnovu ove prospekcije, selektivno uzimaju jezgra sedimenata koja im omogućavaju da daju izjave o prostornim i vremenskim odnosima struktura naselja, ali i o razvoju krajolika.

Dr. Ruth Blankenfeldt, arheologinja, rekla je da "posebnost nalaza leži u značaju crkve kao središta strukture naselja, koja se po svojoj veličini mora tumačiti kao župa s nadređenom funkcijom".

Grad se nalazi u regiji Sjeverna Frizija, koja se nalazi na sjeveru Njemačke blizu granice s Danskom.

Istraživanja su pokazala da je grad bio bogat zbog statusa luke, što je olakšavalo trgovinu i prekomorske veze.

Neka od roba pronađenih u Rungholtovim ruševinama uključuju grnčariju, metalne posude, metalne ukrase i oružje, koje je vjerovatno ostalo tamo kada je grad potonuo.

Legenda kaže da je ovaj uspjeh doveo do toga da su ljudi postali ponosni i oholi, zbog čega su navodno bili kažnjeni, a njihov grad potopljen pod more.

Unatoč poređenjima s Atlantidom, arheolozi su sigurni da je Atlantida mit, jer ju je izmislio grčki filozof Platon prije više od 2.300 godina.

Postoji određena zabrinutost da je Rungholt već pretrpio veliku eroziju.

Unilad