...

Bogatstvo milijardera poraslo je više od početka COVID-19 nego u posljednjih 14 godina.

Prema podacima Forbesa koje je citirala dobrotvorna organizacija, deset najbogatijih ljudi na svijetu su: Elon Musk, Jeff Bezos, Bernard Arnault i porodica, Bill Gates, Larry Ellison, Larry Page, Sergey Brin, Mark Zuckerberg, Steve Ballmer i Warren Buffet.

Iako je ukupno njihovo bogatstvo naraslo sa 700 milijardi dolara na 1,5 biliona dolara između marta 2020. i novembra 2021., postoje značajne varijacije među njima, pri čemu je bogatstvo Muska, vlasnika Tesle, poraslo za više od 1000 posto, dok je bogatstvo Bill Gatesa poraslo za skromnijih 30 posto.

BBC piše da odluka Oxfama da izmjeri rast od početka pandemije, kada su globalne cijene dionica naglo pale, malo iskrivljuje nalaze.

Bogatstvo najbogatijih na svijetu obično je vezano za njihove dionice, koje su naglo pale u ožujku 2020., što znači da je kasniji rast bio s ove niže baze.

"Da je Oxfam mjerio od neposredno prije početka pandemije, rast bi bio manje izražen", piše BBC, prenosi Radio Slobodne Europe.

Bio je to težak početak 2022. godine za najbogatijeg čovjeka svijeta Elona Muska.

Ipak, nije bio previše zabrinut. Tesline dionice u vlasništvu Elona Muska ove su godine do zatvaranja berze u ponedjeljak izgubile oko 30 milijardi dolara vrijednosti, jer je cijena dionica pala za 12 posto. No, sljedećih 12 mjeseci moglo bi biti najunosnije za Muska ikad.

Ako su analitičari u pravu, Tesla će ove godine izvijestiti o snažnim finansijskim rezultatima koji će Musku donijeti milijarde dolara, piše CNN.

Musk ne prima nikakvu platu ili novčani bonus od Tesle. Umjesto toga, on dobiva dioničke opcije na temelju ostvarivanja određene finansijske i tržišne vrijednosti kompanije.

Njegov paket naknade iz 2018. godinu garantirao mu je 101 milion prilagođenih dionica koje će Musku biti dodijeljene u 12 jednakih tranši, kako kompanija bude ostvarivala postavljene ciljeve.

Svi su dosadašnji referentni pokazatelji tržišne vrijednosti postignuti, iako je nedavni pad doveo do toga da Tesla padne ispod tržišne kapitalizacije od milijardu dolara. I do sada je postignuto sedam finansijskih ciljeva, pri čemu su dva postignuta 2019., još dva 2020. i tri u prvih devet mjeseci 2021. godine. Dakle, on je već dobio 59 miliona od 101 miliona opcija u tom paketu.

Analitičari očekuju da će Tesla ove godine postići preostalih pet finansijskih ciljeva, pa bi Musk tako dobio sve opcije predviđene u paketu iz 2018. Ako su analitičari u pravu, ove godine ostvarit će pravo na četiri tranše, što je rekord za njega, te još jednu početkom 2023. godine, nakon što rezultati četvrtog tromjesečja 2022. budu službeni.

"S obzirom na Teslin rast, bio bih iznenađen ako ne dobije svih pet tranši ove godine na temelju ostvarivanja svih ciljeva", rekao je Dan Ives, tehnološki analitičar za Wedbush Securities.