Pri kupovini lubenice često se vodimo najjednostavnijim i vjerovatno najstarijim trikom na koji su nas i same tokom godine upućivali stariji i iskusniji, a uključuje "kucanje o lubenicu."

Iako su mnogi uvjereni u učinkovitost ove metode, ona ipak ne donosi baš uvijek najtačniji rezultat, pa se često, čak i nakon svih navedenih provjera, razočaramo u slatkoću i sočnost omiljenog ljetnog deserta.

Kako biste bili sigurni u ono što kupujete, sve što trebate napraviti daleko je jednostavnije od navedenih metoda.

Naime, dovoljna će biti tek kratka provjera.

Svaka lubenica ima "prsten" ili mrlju okruglog oblika, dio koji je tokom njenog rasta doticao tlo i nešto je svjetlije boje od ostatka ploda.

U slučaju da je boja te mrlje bež ili žućkasta, lubenica je zrela.

Ako je pak svjetlo zelene ili bijele boje, lubenica još uvijek nije dovoljno zrela i takav plod najbolje je preskočiti.

Također, kada je već držite u ruci, dobro je znati kako će teža lubenica uvijek će biti bolji izbor upravo zbog toga što sadrži više soka, za razliku od one lakše koja bi iznutra mogla biti suha.

Lubenicu obično jedemo bez ikakvih dodataka onako rashlađenu u frižideru. No, od ovog ploda možete napraviti zanimljive zalogaje. Predlažemo ražnjiće sa lubenicom, feta sirom i šumskim voćem kao odličan desert za kraj ljetnog obroka.Potrebni sastojci: 200 g lubenice, 200 g feta sira, 100 g šumskog voća.

Postupak pripreme:

Narežite lubenicu i feta sir na željene oblike, pa nanižite na drvene štapiće redajući - lubenica, feta sir, šumsko voće (kupina, borovnica, malina...) Servirajte rashlađeno iz frižidera.