UDOBNA VOŽNJA

Kako se bliži ljetna sezona, mnogi se raduju planiranju putovanja i otkrivanju novih mjesta. Od pješčanih plaža do snježnih planina (kojih je nažalost sve manje), putovanja nas ispunjavaju pričama i novim iskustvima.

Istraživanje Eurobarometra o održivoj mobilnosti pokazalo je da se 56 % Evropljana oslanja na automobile kao primarni način prevoza.

Međutim, prije nego što krenete na duže putovanje, ključno je pripremiti se za neočekivane kvarove i osigurati glatku i udobnu vožnju. Imajući to na umu, automobilski stručnjaci iz carVertical podijelili su nekoliko vrijednih savjeta o tome kako pripremiti automobil za ljetna putovanja.

Provjeri stanje guma

Prije nego što kreneš na dugo putovanje, važno je pregledati gume i osigurati da su u dobrom stanju. To uključuje provjeru dubine profila, općeg stanja guma, a trebaš provjeriti i jesu li napumpane do preporučenog pritiska. Ako su gume istrošene ili oštećene, bilo bi dobro zamijeniti ih prije putovanja.

Pregledaj vozilo

Održavanje igra ključnu ulogu u posjedovanju automobila. Bez obzira je li vozilo dobro služilo posljednjih nekoliko godina ili je tek kupljeno, važno je pravilno ga provjeriti prije kretanja na dugo putovanje.

Pregledaj sistem klimatizacije i hlađenja kako bi osigurao udobno iskustvo vožnje tokom vrućih vremenskih uslova.

Neispravan klimatizacijski sistem može dovesti do nelagode i umora, što otežava koncentraciju na vožnju. Uz to, sistem hlađenja koji ne funkcioniše dobro može uzrokovati pregrijavanje motora, što vodi do skupih popravaka i neočekivanih kvarova.

Razmislite o kukcima

Ljetna putovanja mogu biti prekrasno iskustvo, ali kukci i insekti mogu sve pokvariti. Posljednje što iko želi je blokiran pogled tokom vožnje, zbog čega je ključno nabaviti tekućinu za pranje vjetrobranskog stakla i uklanjanje kukaca. Ove specijalizovane tekućine posebno su dizajnirane za otapanje i uklanjanje ostataka koje ostavljaju insekti, ostavljajući vjetrobranska stakla kristalno čistima.

Pripremi komplet za hitne slučajeve

Zaglaviti uz cestu nešto je što niko ne želi doživjeti. Međutim, ključno je pripremiti se za neočekivano sastavljanjem kompleta za hitne slučajeve.

Ovaj bi se komplet trebao sastojati od osnovnih potrepština kao što su kutija prve pomoći, svjetiljka, kablovi za paljenje, mjerač pritiska u gumama i, ako je moguće, rezervna guma. Također razmisli i o dodavanju prenosnog punjača za mobitel, deke, nekvarljivih grickalica i vode u slučaju dugog čekanja na pomoć.

Pakuj se pametno i putuj lagano

Da bi putovanje bilo glatko i ugodno, spakuj se pametno. Prioritiziraj osnovne potrepštine i ostavi one nevažne kako bi smanjio težinu i povećao slobodni prostor. Drži važne stvari nadohvat ruke i spakuj odgovarajuću odjeću i opremu kako bi se zaštitio od sunca. Dobro organizovan automobil s malo prtljage pomoći će u smanjenju potrošnje goriva i povećati ukupnu efikasnost te ti tako osigurati ugodno putovanje bez stresa.

Priprema automobila za putovanje zasigurno zahtijeva određeno planiranje i trud, ali isplati se. Na ovaj će način ljetni odmor ili čak i kraći bijeg preko vikenda proći bez stresa i nećete se morati brinuti o bilo kakvim problemima povezanim s automobilom.