MAJSKO IZDANJE

Amanda Gorman, koja je privukla pažnju svojim nastupom na inauguraciji američkog predsjednika Joea Bidena, prva je pjesnikinja koja će krasiti naslovnicu majskog izdanja časopisa Vogue.

Fotografirala ju je čuvena Annie Leibovitz, piše CNN.

Ova 23-godišnja diplomirana harvardska studentica na naslovnici je odjevena u pokrivač s potpisom Louisa Vuittona, koji je za potrebe fotografiranja stiliziran kao haljina, a oko pojasa ima široki, bogato ukrašen kamen.

Živopisan uzorak tkanine nadahnut je afričkom odjećom, a dizajnirao ga je Virgil Abloh, prvi afroamerički umjetnički direktor tvrtke Louis Vuitton.

- Prva pjesnikinja na naslovnici Voguea. Iznimno sam zahvalna i ne očekujem da ću biti posljednja - jer, šta li je poezija, ako ne ljepota - napisala je Gorman u objavi na Instagramu.

Gorman se proslavila u januaru nakon dirljivog čitanja svoje pjesme "The Hill We Climb" na inauguraciji predsjednika Joea Bidena.

Nakon toga nastupa Gorman je potpisala ugovor s agencijom za modele IMG, pojavila se na naslovnici časopisa te je imala niz javnih nastupa, među kojima i onaj na panelu za

Međunarodni dan žena s bivšom američkom državnom sekretarkom Hillary Clinton, predsjednicom Zastupničkog doma Nancy Pelosi i supermodelom Chrissy Teigen.

U septembru će mlada pjesnikinja objaviti dvije knjige - zbirku svoje poezije "The Hill We Climb and Other Poems" i slikovnicu za djecu "Change Sings: A Children's Anthem".

Obje su već na popisu najprodavanijih na Amazonu.

CNN-ovom novinaru Andersonu Cooperu kazala je da od inauguracijskog nastupa ima svoju mantru koju ponavlja prije svakog čitanja.

- Ja sam kćerka crnačkih pisaca, potomaka boraca za slobodu koji su slomili lance i promijenili svijet. Oni me zovu – kazala je Gorman.