POLARNI TALAS

Dijelovi slapova Niagare koji se nalaze u državi New York na samoj granici između SAD-a i Kanade zaledili su se tokom vikenda nakon što su se prošle sedmice temperature u tom dijelu Amerike spustile na minus 18 Celzijevih stepeni.

Britanski Independent piše da su turisti, koji su se jučer ondje zatekli mogli vidjeti i fotografirati velike komade leda kako plutaju rijekom, a oblaci pare i duga bili su atrakcija tokom čitavog dana.

List piše da, premda se na nekim fotografijama čini da su vodeni slapovi u potpunosti smrznuti, voda nikada ne prestaje protjecati uprkos ekstremno hladnome vremenu, a velike ledene površine na slapovima su zabilježene i tokom 2014. i 2015. kada je područje zahvatio polarni vorteks.

Poput mnogih američkih država i državu New York u posljednje dvije sedmice zahvatio je hladni val, a još snježnih oborina u tom se području očekuje i u idućih nekoliko dana.

Posljednji su put ovakvi prizori na slapovima Niagare viđeni 2017. godine, kada je u ovom dijelu države palo više od pola metra snijega, a vodopad i okolna područja bili su okovani ledom.